De Britse premier, Boris Johnson - Foto: Shutterstock

De Britse premier, Boris Johnson - Foto: Shutterstock

Uncategorized

Verenigd Koninkrijk breidt kernarsenaal uit: Rusland en Iran reageren negatief

Niels Geerinck

De Britse premier Boris Johnson heeft een nieuw plan voor defensie voorgesteld. In het plan wordt ook een uitbreiding van het Britse kernarsenaal opgenomen. Het nieuws oogst alvast geen tevredenheid bij Rusland en Iran. Die noemen het een onveilige beslissing die voor instabiliteit zal zorgen op internationaal niveau.

Boris Johnson heeft een nieuw plan inzake defensie op tafel gelegd. Het is de grootste investering in defensie sinds de Koude Oorlog. Bovenop de gelden die nu al zijn vrijgemaakt is Johnson alvast bezig met het inplannen van extra investeringen die in totaal zo’n 16,5 miljoen Britse pond bedragen. Die zullen dan gespreid over de komende vier jaar geïnvesteerd worden.

Een speerpunt van het nieuw defensieplan zijn de kernwapens. Zo komt er een einde aan de afbouw van hun arsenaal van kernwapens. Het Verenigd Koninkrijk beschikt naar schatting over 195 kernkoppen, dat meldt de BBC. Het aantal zou de komende jaren afgenomen zijn tot 180. Hieraan komt een einde en de Britten zullen het arsenaal uitbreiden tot 260 kernkoppen.

Rusland reageert teleurgesteld op de beslissing van Johnson. Moskou noemt de plannen “een wereldwijde bedreiging voor de vrede”. Iran reageert dan weer fel en keurt de plannen volledig af. “Complete hypocrisie. Boris Johnson zegt bezorgd te zijn dat Iran een kernwapen ontwikkelt. Maar op dezelfde dag komt hij met een aankondiging dat zijn land zelf méér kernwapens gaat ontwikkelen”, aldus Iraans minister Mohammad Javad Zarif op Twitter. Hij voegt er wel aan toe dat Iran van menig is dat kernwapens “barbaars zijn en vernietigd moeten worden”.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

1 gedachte over “Verenigd Koninkrijk breidt kernarsenaal uit: Rusland en Iran reageren negatief”

Plaats een reactie

Delen