Foto ter illustratie - Foto: Shutterstock

Foto ter illustratie - Foto: Shutterstock

Uncategorized

Wit-Rusland mag niet meedoen met Eurovisie Songfestival: “Aantasting van het apolitiek karakter”

Niels Geerinck

Wit-Rusland mag niet meer deelnemen aan de jaarlijkse editie van het Eurovisie Songfestival. Dat meldt de organisator. Het land moest twee inzendingen insturen maar beide werden afgekeurd. Het 65ste Songfestival heeft in mei plaats in Rotterdam.

Na een eerdere inzending is nu ook de tweede poging van Wit-Rusland geweigerd. Hun nieuwste inzending ‘ik zal je leren’ werd afgekeurd. De organisatie achter het Songfestival, de European Broadcasting Company zegt dat het nummer ‘opnieuw in strijd met de regels was en een aantasting van het apolitiek karakter van het evenement’.

Met politiek beladen

De act die door Wit-Rusland werd ingezonden heet ‘Golosy Zmesta‘ en zij brachten het liedje ‘Ik zal je leren’. Tussen de act en het regime van Aleksandr Loekasjenko bleek een connectie al snel aanwezig. Zo lieten de zanger en andere bandleden zich volgens de ECB positief uit over het regime. De band die normaliter werd ingezonden werd door de Wit-Russische staatsomroep toch weerhouden. Die band zou wel kritisch zijn geweest voor het regime van Loekasjenko.

Het is mogelijk dat dit precedent en de politieke situatie in het land, mee heeft gespeeld in de beslissing van de EBC. Wat de inhoud van de tweede inzending was, wordt niet publiekelijk gemaakt. De deadline voor een derde inzending is inmiddels al verstreken.

Aleksandr Loekasjenko werd in augustus voor de zesde maal president. Naar aanleiding van de uitslagen braken er grote protesten uit die maandenlang duurden. Inmiddels erkent de Europese Unie de Wit-Russische president niet langer.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

1 gedachte over “Wit-Rusland mag niet meedoen met Eurovisie Songfestival: “Aantasting van het apolitiek karakter””

  1. Er braken in Belaroes (Wit-Rusland) grote protesten uit omwille van de zoveelste vervalste verkiezingen door het Loekasjenko-regime. De betogingen duurden maandenlang
    en worden nog steeds verder gezet, niettegenstaande de drakonische repressiemaatregelen, waarbij op een half jaar tijd 33.000 aanhoudingen op politieke gronden werden verricht.

Plaats een reactie

Delen