Bhutan snelst vaccinerende land ter wereld: 60% bevolking kreeg al een eerste prik

Foto: Illustratief. Twee lachende Bhutaanse monniken. Shutterstock.

Uncategorized

Bhutan snelst vaccinerende land ter wereld: 60% bevolking kreeg eerste prik

Kristof Luypaert

Het Aziatische land Bhutan heeft 60 procent van zijn bevolking een coronavaccin toegediend in een tijdsbestek van amper negen dagen. Dat hebben lokale autoriteiten woensdag meegedeeld. Geen land ter wereld doet beter dan het kleine koninkrijk in de Himalaya.

Bhutan startte de nationale vaccinatiecampagne op 27 maart 2021. Negen dagen later hebben reeds 470.000 mensen een eerste prik gekregen. Dat gebeurde met het vaccin van AstraZeneca dat India aan het land heeft geleverd.

Het koninkrijk, ingeklemd tussen India en China, telt 770.000 inwoners. Volgens het Franse persbureau AFP slaagde geen enkel land er tot dusver in om zo’n groot aandeel van de bevolking zo snel in te enten.

Bhutan geeft onder meer de Seychellen, Israël en de Verenigde Arabische Emiraten het nakijken. Eigenlijk wou Bhutan nog sneller gaan. Bij de start van de campagne was het de bedoeling om 533.000 volwassenen te vaccineren in één week. Maar die deadline hebben de autoriteiten dus moeten opschuiven.

Een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid zei dat de campagne zich nu richt op 70-plussers en mensen met een beperking. Bhutan registreerde tot dusver slechts 896 besmettingen met het coronavirus. Er is één persoon aan COVID-19 overleden.

Ter vergelijking. In België zijn vandaag 582.829 personen volledig gevaccineerd, dat is iets meer dan 5% van de bevolking. 1,5 miljoen Belgen is ‘minstens’ deels gevaccineerd. Dat betekent dus dat iets minder dan 1 miljoen Belgen één prik hebben gekregen. Wij zijn gestart symbolisch eind december.

Bron Sciensano: Aantal Vaccinaties België 07.04.2021

In ons land zijn nochtans al 2,9 miljoen doses geleverd. Daarvan zijn er 2,1 miljoen al toegediend. De voorraad bedraagt momenteel 745.047 vaccins. Uit de curves op de grafiek hieronder is te merken dat vanaf eind februari, begin maart de afstand tussen de curve van toegediende doses en die van geleverde doses groter wordt.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

1 gedachte over “Bhutan snelst vaccinerende land ter wereld: 60% bevolking kreeg eerste prik”

Plaats een reactie

Delen