Amerikaans president Joe Biden. Foto Shutterstock

Amerikaans president Joe Biden. Foto Shutterstock

Uncategorized

Biden erkent vandaag de Armeense genocide

Wijnand Meeus

Amerikaans president Joe Biden zal vandaag de Armeense genocide erkennen. Daarmee is hij de eerste president die de Turkse oorlogsmisdaden tijdens de Eerste Wereldoorlog erkent. Gisteren waarschuwde Turks president Recep Tayyip Erdogan hem nog voor steun aan wat volgens hem een leugen is.

De Armeense genocide wordt in totaal door 30 landen en organisaties erkend, waaronder België en de Europese Unie. In de Verenigde Staten werd de genocide echter maar erkent door bijna alle staten afzonderlijk maar nooit op federaal niveau. Een woordvoerster van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zei vrijdag echter dat zaterdag een “aankondiging” over de “Armeense genocide” mag worden verwacht.

Tijdens het gesprek tussen de twee presidenten zei Biden daarnaast een “constructieve bilaterale relatie” op te willen bouwen. Erdogan benadrukte dan weer “het strategische karakter van de bilaterale betrekkingen” en het belang van “nauwere samenwerking”. Biden en Erdogan hebben afgesproken elkaar in juni te ontmoeten in de marge van de NAVO-top in Brussel.

De Armeniërs schatten dat 1,5 miljoen van hun inwoners tijdens de Eerste Wereldoorlog systematisch zijn vermoord door troepen van het Ottomaanse Rijk, dat toen geallieerd was met Duitsland en Oostenrijk-Hongarije. Ze herdenken deze genocide elk jaar op 24 april.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wijnand Meeus is een scout in hart en nieren met een grote passie voor recht. Voor PAL NWS volgt hij mee justitie en binnenlandse politiek.

2 gedachten over “Biden erkent vandaag de Armeense genocide”

Plaats een reactie

Delen