Angela Merkel. Foto Shutterstock.

Angela Merkel. Foto Shutterstock.

Uncategorized

Bondskanselier Angela Merkel: “Meer gezondheidsbevoegdheden voor EU”

Ruben Notteboom

De Duitse bondskanselier Angela Merkel wil dat de Europese Unie meer bevoegdheden krijgt op het gebied van gezondheid. Ze vindt dat op die manier de EU toekomstige gezondheidsproblemen beter zal kunnen aanpakken. Die conclusie maakt ze door de coronapandemie en ze vindt dat men bereid moet zijn de Europese verdragen aan te passen.

De EU kreeg veel kritiek te verduren over de aanpak van het gezondheidsbeleid. Zo moest België bijvoorbeeld zijn reisverbod intrekken, waar niet iedereen zo blij mee was. Toch gelooft Angela Merkel de ideale oplossing te hebben om te vermijden dat er nog eens een pandemie zo uit de hand loopt. Ze wil de Europese Unie namelijk meer bevoegdheden geven op vlak van gezondheid.

Europese verdragen wijzigen? Volgens Angela Merkel kan het

Om dat te bereiken, wil ze zelfs de verdragen aanpassen. “Waarschijnlijk moet men dat inderdaad doen, maar ik sta open voor verdragswijzigingen als ze zin hebben. Het is echter geen doel op zich,” besloot ze tijdens een online debat van de EVP.

Het tijdsperk van Angela Merkel loopt binnenkort voor goed ten einde. In september houdt Duitsland namelijk verkiezingen en al wint haar partij opnieuw, ze treedt toch af. In haar laatste maanden blijft ze echter niet stilzitten. Ze houdt voet bij stuk dat de Europese vaccinatiestrategie de beste is. “Ja, er zijn fouten gemaakt. Zo leert men,” besloot ze.

Ze is ontevreden met bepaalde EU-landen

Daarnaast haalde ze uit naar enkele landen, bijvoorbeeld Hongarije. Ze vindt dat het niet door de beugel kan dat enkele landen een beroep deden op “het Russische vaccin dat nog niet eens is goedgekeurd door het Europese Geneesmiddelenagentschap.” Ze vindt dat een klap voor de eenheid van Europa.

Toch vinden velen van niet. Er zijn namelijk veel problemen geweest met levering. Het Russische vaccin, Spoetnik-V, blijkt volledig veilig te zijn en zeer goed te werken. Een extra vaccin zou dus een soelaas kunnen bieden indien de leveringsproblemen niet opgelost raken. Het enige probleem dat Spoetnik-V nog heeft, is dat er in de EU nog extra veiligheidsmaatregelen moeten gerespecteerd worden. Daarom wilden de landen Spoetnik-V op eigen bodem produceren, zodat ook aan die voorwaarden voldaan zijn. Merkel is het daar niet mee eens.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

1 gedachte over “Bondskanselier Angela Merkel: “Meer gezondheidsbevoegdheden voor EU””

  1. Ik dacht, en had gehoopt, dat Mutti Merkel op z’n minst met pre-pensioen zou gaan, maar het tegendeel is waar, ze steekt nog een tandje DDR-doctrine bij. Nu is de Duitse burger natuurlijk zeldzaam volgzaam. In 1998 kwam de Europese Raad met het plan voor een vaccinatiepas tegen “vermijdbare” ziekten, die door de steun van de Europese Commissie in 2022 geïmplementeerd zou moeten worden. De ‘Roadmap on Vaccination’. Doel is om een gemeenschappelijke digitale vaccinatiepas te creëren… Grappig genoeg zijn verplichte vaccinaties in de diverse landen niet in het systeem opgenomen, op corona na, natuurlijk. De in Mach 3 snelheid geschakelde Merkel heeft zelfs via allerlei noodwetten zo ongeveer geheel Duitsland overgenomen. We zijn nog lang niet van Covid-19 af…, eerst maar eens de al lang niet meer geheime agenda’s van de elite uitvoeren (WEF Davos, Bilderberg, Rockefeller Foundation, Facebook, Bill & and his wife Foundation etc.) We spreken elkaar over honderd – 100 – jaar, als we de duizendste lockdown vieren.

Plaats een reactie

Delen