Dan toch geen Franse ministers aanwezig bij clandestiene etentjes: "Het was maar om te lachen"

Foto: Pierre-Jean Chalençon in het Palais Vivienne. (Foto: Twitter)

Uncategorized

Dan toch geen Franse ministers aanwezig bij clandestiene etentjes: “Het was maar om te lachen”

Kristof Luypaert

De anonieme bron, waarvan Franse media aannemen dat het gaat om Pierre-Jean Chalençon, die in een reportage met verborgen camera beweerde dat ook Franse ministers deelnamen aan etentjes in heimelijk geopende luxerestaurants, heeft die uitspraak weer ingetrokken. “Het was maar om te lachen”, zo liet hij via zijn advocaat weten.

De reportage van de zender M6 deed heel wat stof opwaaien in Frankrijk. Hoewel de restaurants in Frankrijk sinds eind oktober gesloten zijn door het coronavirus, zouden heel wat rijkelui deelnemen aan dure etentjes in clandestien geopende restaurants in Parijs.

https://redactie.palnws.be/2021/04/schandaal-in-frankrijk-luxefeestjes-met-ministers/
Klik hier om het artikel te lezen.

Tijdens die etentjes respecteren de deelnemers de coronamaatregelen niet. “De mensen die naar hier komen, zetten hun mondmasker af”, zei een onherkenbaar gemaakte ober in de reportage. “Van zodra je door de deur bent, is er geen covid meer.”

De procureur van Parijs opende op vraag van de Franse minister van Binnenlandse Zaken Gerald Darmanin een onderzoek om “na te gaan of dergelijke etentjes plaats vinden tegen de coronaregels in en om vast te stellen wie de eventuele organisatoren en deelnemers zijn.

“Het was maar om te lachen”

Tijdens de reportage ging de organisator van zo’n etentje nog een stap verder. Hij beweerde dat ook Franse ministers eraan deelnamen. Al snel was duidelijk dat de man de eigenaar was van een restaurant in Parijs. Hij gaf dat via zijn advocaat ook min of meer toe, door te verklaren dat men zijn uitspraak over de ministers onder de noemer “humor” moet catalogeren.

Voordat hij de uitspraak introk, had de viceminister van Burgerschap, Marlène Schiappa, verklaard dat als ministers of parlementsleden bij dergelijke illegale etentjes waren, ze “net als eender welke burger een straf verdienen”.

Minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin tweette dat hij een onderzoek heeft gevraagd. Hij kondigde aan dat de organisatoren en deelnemers vervolging riskeren indien de feiten bevestigd worden. Minister van Economie Bruno Le Maire zei ervan overtuigd te zijn dat “alle ministers, zonder uitzondering, de regels volgen”.

Op sociale media is er intussen heel wat commotie ontstaan na de reportage. Onder de hashtag #OnVeutLesNoms (wij willen de namen kennen), vragen de Fransen duidelijkheid.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

Plaats een reactie

Delen