Zuhal Demir (N-VA) (Photonews)

Zuhal Demir (N-VA) (Photonews)

Binnenland politiek

Demir reageert op EU-klimaatakkoord: “Tekenen geen blanco cheque”

Pieter Van Berkel

Vlaanderen blijft gaan voor 35 procent minder uitstoot tegen 2030, hoewel vanmorgen een akkoord werd bereikt om dit op Europees niveau op te schroeven naar min 55 procent. Dat zegt Vlaams minister van Omgeving en Energie Zuhal Demir (N-VA).

Demir plaatst vraagtekens bij de onduidelijkheid van de klimaatplannen.“Er is nog geen enkele berekening vanuit Europa over welke gevolgen dit heeft voor Vlaanderen en voor de betaalbaarheid van de facturen voor gezinnen en KMO’s”, schrijft de minister op Facebook.

“Ik ben zeer ambitieus in het halen van realistische doelstellingen en als we nog beter kunnen doen, zal ik daar volop voor gaan”, klinkt het. “En met mij de voltallige Vlaamse regering. Maar, een blanco cheque tekenen doen wij niet. Wij blijven gaan voor min 35 procent en we werken keihard verder om dit ook te realiseren. Dat is heel veel, als je weet dat we de Vlaamse uitstoot de voorbije 15 jaren slechts met 3 procent verminderden.”

“De Vlaamse regering stapt dus niet mee in de propagandamachine”, aldus Demir. “Ze tekent geen blanco cheque, wil realistische doelstellingen en een rechtvaardige spreiding van de inspanningen. De grootste winst op klimaatvlak ligt immers in die landen waar vandaag nauwelijks eisen aan worden gesteld.”

De Vlaamse regering zegt niet zomaar ‘neen’ tegen de Green Deal, maar vroeg in december al meer duidelijkheid over de precieze verdeling van de doelstelling. Zo wordt voor het hele continent op min 55 procent uitstoot gemikt, al is het niet duidelijk hoe dit over de verschillende lidstaten verdeeld zal worden.

De regering-Jambon vindt het bijvoorbeeld zinloos om elke regio dezelfde doelstelling op te leggen. Men opperde het idee om groene rechten te kopen in andere lidstaten. Ook werd er op gewezen dat Oost-Europese landen in het huidige systeem een lagere daling moeten verwezenlijken, terwijl in die landen makkelijker winst geboekt kan worden op het vlak van uitstoot.

“Politieke opbodcultuur”

De minister hekelt de “politieke opbodcultuur”. “Niet de meest realistische doelstellingen worden geprezen, maar de hoogste”, besluit Demir. “Het verleden leert dat steeds hogere doelstellingen projecteren waarvan iedereen op voorhand weet dat ze onhaalbaar zijn, ons en de mensen thuis achteraf met hogere kosten opzadelen.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

1 gedachte over “Demir reageert op EU-klimaatakkoord: “Tekenen geen blanco cheque””

  1. Vooraleer klimaatdoelstellingen te formuleren zou men er beter aan doen de noodzaak ervan aan te tonen. Het is nog niet aangetoond dat de opwarming sinds het begin van de industriële revolutie te wijten is aan de mens. Het is nog niet aangetoond dat zonder ingrijpen die opwarming catastrofale gevolgen zal hebben. Het enige waar we over beschikken zijn klimaatmodellen waarvan de voorspellingen altijd al fout zijn geweest en een zogenaamde wetenschappelijke consensus. Iets wat in de wetenschap niet bestaat.

Plaats een reactie

Delen