Italiaanse premier noemt Erdogan 'dictator' na 'sofagate'

De Italiaanse eerste minister Mario Draghi. Foto: Shutterstock.

Uncategorized

Italiaanse premier Mario Draghi noemt Erdogan ‘dictator’ na ‘sofagate’

Kristof Luypaert

De Italiaanse eerste minister Mario Draghi zorgde donderdag voor ophef. Hij noemde de Turkse president Recep Tayyip Erdogan in aanwezigheid van de pers een “dictator”. Draghi deed die uitspraak naar aanleiding van het veelbesproken ‘stoelincident’.

Dinsdag vond een topontmoeting plaats tussen de Turkse president Recep Tayyip Erdogan enerzijds, en voorzitter van de Europese Raad Charles Michel en EU-Commissievoorzitter Ursula von der Leyen anderzijds. Het leek erop dat Erdogan geen stoel voor von der Leyen had voorzien in de vergaderzaal in Ankara. Eerder verontschuldigde EU-president Charles Michel zich ook al voor zijn onbeholpen gedrag.

Turkije roept nu in een reactie op de uitspraken van Draghi de Italiaanse ambassadeur op het matje. “Ik was zeer ontstemd over de vernedering die Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen moest ondergaan”, verklaarde Draghi donderdagavond zijn reactie.

“Met deze dictators – laten we ze noemen wat ze zijn – die we desondanks nodig hebben, moeten we afwijkende ideeën en opvattingen over de samenleving eerlijk tot uiting brengen. Maar we moeten ook bereid zijn met hen samen te werken in het belang van het land. Het juiste evenwicht is nodig.”

Het gebruik van het woord “dictator” leidde in Ankara tot heel wat ongenoegen. Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de Italiaanse ambassadeur ontboden. “We veroordelen krachtig de onaanvaardbare opmerking van de benoemde Italiaanse premier over onze verkozen president”, liet de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu weten in een reactie op Twitter. Hij noemde de woorden van Draghi ook “populistisch, beledigend en onredelijk” genoemd.

https://redactie.palnws.be/2021/04/michel-reageert-op-stoelincident-bedroefd-dat-indruk-ontstond-dat-ik-onverschillig-was/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

1 gedachte over “Italiaanse premier Mario Draghi noemt Erdogan ‘dictator’ na ‘sofagate’”

  1. De Grieken hebben gelijk Erdogan is een dictator! Ik snap niet dat de EU die man zijn kont blijft schoon likken. Ik snap überhaupt niet waarom ze zelfs met die man praten. Laat Turkije toch gewoon ontploffen zolang die Erdogan president is!

Plaats een reactie

Delen