Joke Schauvliege (Photonews)

Joke Schauvliege (Photonews)

Uncategorized

Joke Schauvliege (CD&V) kandidaat-rechter Grondwettelijk Hof

Pieter Van Berkel

Voormalig Vlaams minister Joke Schauvliege en oud-Senaatsvoorzitster Sabine de Bethune zijn kandidaat om rechter te worden bij het Grondwettelijk Hof. Dat schrijft De Standaard.

Een van beiden moet opvolgster worden van Trees Merckx-Van Goey, die binnen enkele maanden met pensioen gaat, en die voor haar carrière bij het Grondwettelijk Hof parlementslid was voor de Vlaamse christendemocraten.

Het Grondwettelijk Hof bestaat uit twaalf rechters: zes Franstaligen en zes Nederlandstaligen. Het gaat om zes ervaren juristen en zes gewezen politici, die minstens vijf jaar in een parlement moeten gezeteld hebben. De traditie wil dat een partij voor die tweede categorie steeds twee namen van kandidaten indient wanneer een rechter met pensioen gaat. Dat is wettelijk verplicht. De voordracht door Kamer of Senaat moet met een tweederdemeerderheid gebeuren.

Doorgaans gaat het om een ‘echte’ kandidaat en een tweede kandidaat om aan die wettelijke verplichting te voldoen. Het is niet zeker of dat hier het geval is. Volgens De Standaard zou het de bedoeling van de Bethune zijn zich volwaardig kandidaat te stellen. “Het zijn allebei gemotiveerde mensen die over de capaciteiten beschikken voor de functie”, luidt het binnen CD&V.

Joke Schauvliege (51) zetelt momenteel in het Vlaams parlement. Voordien was ze gedurende twee legislaturen Vlaams minister, tot ze ontslag nam nadat ze ten onrechte had beweerd dat de Staatsveiligheid haar had ingelicht dat de klimaatmarsen een complot waren. Bij de daarovolgende verkiezingen haalde ze de tweede beste score in haar kieskring, maar een ministerpost zat er voor Schauvliege niet meer in. De Bethune (62) zetelt al jarenlang in de Senaat. Tussen 2011 en 2014 was ze voorzitster van de Hoge Vergadering.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

3 gedachten over “Joke Schauvliege (CD&V) kandidaat-rechter Grondwettelijk Hof”

  1. Wat hebben politici met het grondwettelijk hof te maken? Scheiding van machten? Niks ervan, rechtspraak op deze manier aan het lijntje houden en de media subsidiëren om vervolgens de stinkende potjes gedekt kunnen te kunnen houden!

Plaats een reactie

Delen