Korpschef Sint-Truiden spreekt van 'bizarre beslissing' nadat NMBS politie vraagt 300 studenten van trein te halen

Foto: Illustratief. Shutterstock.

Uncategorized

Korpschef Sint-Truiden spreekt van “bizarre beslissing” nadat NMBS politie vraagt 300 studenten van trein te halen

Kristof Luypaert

Zondagavond is een trein van Hasselt naar Blankenberge stilgelegd ter hoogte van Sint-Truiden. “We zijn door de NMBS gevraagd om dit praktisch te regelen”, bevestigt korpschef van de politiezone Sint-Truiden-Gingelom-Nieuwerkerken Steve Provost. “Ik vind dat een vrij bizarre beslissing.” De vraag kwam van de NMBS omdat de inmiddels veelbesproken ‘raamregel’ niet gerespecteerd was.

https://twitter.com/Rudpren/status/1386412145382993921?s=20

300 studenten zijn van de trein gehaald. Volgens korpschef Provost leverde de politie enkel ‘logistieke’ bijstand. “We zijn op de hoogte gebracht van het feit dat er een trein was stilgelegd. Vervolgens moesten we de studenten van de wagons plukken en voor hen zou er later een nieuwe trein komen. Omdat het niet onze beslissing was ter plaatse te komen, hebben we ook geen boetes uitgedeeld. Ik vind deze gebeurtenissen vrij bizar. Ze zouden beter het probleem aanpakken bij de bron, namelijk bij het opstappen van de studenten.”

Volgens een studente waren er geen plaatsen meer vrij aan het raam en ging een deel van de reizigers in de tussengangetjes staan. In Sint-Truiden stopte de trein en vervolgens kwamen vijf politiecombi’s ter plaatse.

“Het was echt een chaos”

De trein die zo’n vijftig minuten stil stond kwam iets voor 21 uur terug in beweging. Een student getuigt aan Het Laatste Nieuws. “De politie heeft minstens één wagon ‘vrijgemaakt’. Dat bleek niet voldoende. Daarop werd er afgeroepen dat enkel de mensen aan het raam mochten blijven zitten en de rest van de mensen de trein moest verlaten. Er zouden twee extra treinen worden ingelegd naar Leuven en Brussel. Dat maakte dan weer dat de studenten richting Gent de trein niet wilden verlaten. Ook de studenten richting Brussel protesteerden omdat ze niet op tijd op kot zouden geraken omwille van de avondklok in Brussel om 22 uur. Het was echt een chaos.”

Het optreden van de NMBS en de politiediensten veroorzaakte veel ongenoegen bij de studenten. Naar verluidt zou bij de volgende halte in Landen het probleem zich opnieuw hebben voorgedaan. Ook een andere treinreiziger reageert boos: “We hebben een uur op de volgende trein naar Blankenberge gewacht, anderen stapten eerder op een andere trein die niet tot aan de kust ging. Eerst is iedereen naar buiten gestuurd, ook mensen aan het raam. Toen een andere trein helemaal vol zat, hebben ze de ‘raamregel’ maar laten vallen. Allemaal erg onlogisch!”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

2 gedachten over “Korpschef Sint-Truiden spreekt van “bizarre beslissing” nadat NMBS politie vraagt 300 studenten van trein te halen”

Plaats een reactie

Delen