Voorzitter van de Europese Raad Charles Michel (Shutterstock)

Voorzitter van de Europese Raad Charles Michel (Shutterstock)

Uncategorized

Michel reageert op stoelincident: “Bedroefd dat indruk ontstond dat ik onverschillig was”

Pieter Van Berkel

Voorzitter van de Europese Raad Charles Michel heeft op Facebook gereageerd op het stoelincident in de Turkse hoofdstad Ankara. “Hoewel wij ons toen bewust waren van de betreurenswaardige aard van de situatie, hebben wij ervoor gekozen deze niet te verergeren door een publiek incident”, klinkt het.

Dinsdag vond een topontmoeting plaats tussen de Turkse president Recep Tayyip Erdogan enerzijds, en voorzitter van de Europese Raad Charles Michel en EU-Commissievoorzitter Ursula von der Leyen anderzijds. Het leek erop dat Erdogan geen stoel voor von der Leyen had voorzien in de vergaderzaal in Ankara, waar de ontmoeting plaatsvond. Voormalig Belgisch premier Michel, die zich in de enige stoel naast Erdogan neerplofte, maakte geen aanstalten om zijn plaats aan von der Leyen af te staan.

“Bedroefd dat indruk gewekt werd dat ik onverschillig was”

Michel voelt zich naar eigen zeggen genoodzaakt om te reageren omdat de beelden “reacties en soms grove interpretaties uitlokten”. “Ondanks een duidelijke wil om het juiste te doen, leidde de strikte interpretatie van de protocollaire regels door de Turkse diensten tot een schrijnende situatie: de gedifferentieerde, zelfs minderwaardige, behandeling van de Voorzitter van de Europese Commissie”, aldus Michel.

“De weinige beelden die de ronde hebben gedaan, hebben de indruk gewekt dat ik ongevoelig zou zijn geweest voor deze situatie”, klinkt het verder. “Niets was verder van de realiteit of van mijn diepste gevoelens. Niets zou ook verder af kunnen staan van de beginselen van respect die ik als essentieel beschouw.”

“Hoewel wij ons toen bewust waren van de betreurenswaardige aard van de situatie, hebben wij ervoor gekozen deze niet te verergeren door een publiek incident, en ons aan het begin van de bijeenkomst te concentreren op de inhoud van de politieke discussie die Ursula en ik met onze gastheren zouden voeren”, zegt Michel.

“Daarom ben ik op twee punten bedroefd”, zegt de voorzitter van de Europese Raad. “Ten eerste door de indruk die gewekt werd dat ik onverschillig was voor de lompheid van het protocol tegenover Ursula. Dit geldt des te meer omdat ik de eer heb deel uit te maken van dit Europese project, waarvan twee van de vier grote instellingen worden geleid door vrouwen. Ik ben er ook trots op dat een vrouw, de eerste in de geschiedenis, mij heeft opgevolgd als premier van België. Tenslotte ben ik bedroefd omdat deze situatie het belangrijke en heilzame geopolitieke werk heeft overschaduwd dat wij samen in Ankara hebben verricht en waarvan Europa, naar ik hoop, de vruchten zal plukken.”

Rivaliteit

Aan Turkse zijde wijt men het incident aan rivaliteit tussen Michel en von der Leyen. Zo zouden de medewerkers van Michel hun zegen hebben gegeven voor de regeling, vertellen Turkse functionarissen aan Middle East Eye. Na het incident zou de Turkse regering een andere zitplaatsregeling hebben voorgesteld, waarbij Michel en von der Leyen beiden recht tegenover Erdogan zouden komen te zitten. Dit zou echter geweigerd zijn door het team van Michel.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

18 gedachten over “Michel reageert op stoelincident: “Bedroefd dat indruk ontstond dat ik onverschillig was””

  1. Dat mondmasker kwam goed van pas voor Michel om zijn slaafse onderdanigheid aan een islamitisch dictator te verbergen, de familie Michel heeft wel een reputatie in de omgang
    met dictators.

  2. Indien Charles Michel zijn plaats had afgestaan , dan zou hij Erdogan zwaar beledigd hebben, want in in Turkije komen vrouwen op de tweede plaats, en daarom plaste hij nog liever in broek dan zich als gentleman te gedragen. Reeds bij zijn aankomst bij Erdogan ging Charles bijna op de grond liggen om de voeten van de Turkse president te kussen

  3. Eerst Marrakech door de Belgen hun strot duwen, na verraden van het land vluchten naar Europa en dan aan Islam dictator Erdogan gaan vragen of gij het goed gedaan hebt en onze waarde langs U neerleggen door uw vrouwelijke partner te behandelen als een stuk vuil zoals dit overigens in de islam landen gebeurt. Dit kan alleen maar als gij geen schaam gevoel hebt, trouwens welke politieker wel!

  4. Het zou inderdaad uitgemond zijn in een diplomatiek incident,et alors?!!!Dan had de hele wereld nog eens kunnen ‘live’ zien wat voor een “Mijnheer” Herr Dogan is!

  5. Het is best te begrijpen ? de houding van (geen Mhr maar lafaard )Michel , deze persoon was enkel uit op een top functie bij het EUROPESE PARLEMENT , en het is hem ook gelukt ,dank zijn vader senior Michel , MAAR DEZE HYPOCRIET LOOPT WEL OVER LIJKEN , OM ZIJN DOEL TE BEREIKEN ? HIJ IS GEWOON EEN SCHANDE .

  6. Een boer of een schotelvod… één van de twee. Je kan enkel maar verwijzen naar het artikel van Paul Bäumer van vorige week dat de EU iets is voor gebuisde politici. Maar goed, dankzij Marrakesh heeft onze vriend Charles een postje beet dat ver boven zijn niveau ligt.

  7. De politiekers hebben hier de mond vol van discriminatie, dat was discriminatie of niet soms (oorverdovende stilte in Europa want men zou toch zo graag Herr dogan in Europa hebben ) om de poen is het te doen.

  8. Een ongemeen laffe daad van Michel,hij persoonlijk is verantwoordelijk om de broek van Europa tot op zijn knieën te laten zakken in het oog van een land dat vrouwen als tweederangs burgers behandeld. Denkt hij nu echt dat zijn,naast de kwestie,excuses gesmaakt en aanvaard gaan worden!? Ik zal hem allezins herinneren als een lafaard die de basisregels van het respect,waar Europa toch prat opgaat,met de voeten heeft getreden!

Plaats een reactie

Delen