Conner Rousseau stapte op omdat het echt niet anders kon

Conner Rousseau. Photonews

Uncategorized

Moord op Griekse journalist heeft banden met georganiseerde misdaad: “Huurmoordenaars”

Niels Geerinck

In het onderzoek naar de moord op de Griekse misdaadjournalist Giorgos Karaivaz, wijst alles in de richting van de georganiseerde misdaad. Heel even dachten de onderzoekers aan terrorisme maar die piste sluiten ze nu volledig uit.

Karaivaz was een vooraanstaand misdaadjournalist en kon zich bedienden van een groot netwerk. Hij publiceerde meermaals artikels en opiniestukken over de misdaad en terreurgroepen in Griekenland. Onlangs berichtte hij nog over de invloed van de georganiseerde misdaad binnen de politie en de magistratuur. Het is wellicht omwille van die uitlatingen dat hij werd vermoord.

Moord in ware executiestijl

De moord op Karaivaz gebeurde vrijdag op klaarlichte dag, voor zijn woning, in het Atheense stadsdeel Alimos. Hij kwam net terug van een bezoek aan een televisiestudio. Uit de gerechtelijke autopsie blijkt dat de journalist zes keer werd getroffen in de borst, tweemaal in het hoofd en eenmaal in zijn nek.

Volgens ooggetuigen pleegden de daders de moord vanop een scooter, waarna ze wegreden in een onbekende directie. De autoriteiten spreken van een moord in ‘echte executiestijl.’

Buitenlandse huurmoordenaars

De recherche van de Atheense politie is volop bezig met het onderzoeken van de camerabeelden van de plaats delict. Daarnaast worden de mobiele telefoon en computer van de journalist onderzocht. De lokale politie heeft vermoedens dat het om buitenlandse huurmoordenaars zou gaan. Deze zijn wellicht al naar het buitenland ontsnapt. Een terroristisch motief werd intussen uitgesloten.

Journalisten vaak het doelwit

De moord op doet in Griekenland herinneringen herleven aan de moord op Sokratis Giolias. Die journalist werd elf jaar geleden met zestien kogels vermoord. De verantwoordelijkheid voor die moord werd achteraf opgeëist door een extreemlinkse terreurgroep.

De Griekse minister van Veiligheid Michalis Chrysochoidis beloofde een diepgaande aanpak van het onderzoek en een strenge berechtiging wanneer de daders gevat zouden worden. De Griekse premier Mitsotakis zei dat de zaak topprioriteit wordt.

De voorzitter van de Europese Commissie Ursula Von der Leyen beschreef de moord als “verachtelijk en laf. Journalisten moeten veilig kunnen werken”, aldus Von der Leyen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

1 gedachte over “Moord op Griekse journalist heeft banden met georganiseerde misdaad: “Huurmoordenaars””

Plaats een reactie

Delen