Foto ter illustratie - Foto: Shutterstock

Foto ter illustratie - Foto: Shutterstock

Uncategorized

Pfizer en Moderna bieden geen hulp aan Johnson & Johnson in onderzoek bloedklonters

Niels Geerinck

Johnson & Johnson deed een oproep aan de drie andere vaccinproducenten. Ze willen de gevallen waarbij bloedklonters na inenting ontstonden samen onderzoeken. Enkel AstraZeneca ging in op de vraag van J&J. Pfizer en Moderna gaven geen gehoor.

J&J wou een samenwerking aangaan met zijn concurrenten. Zo hopen ze met meer eensgezindheid te kunnen communiceren omtrent de vaccins. Daarbij kunnen ze ook beter inspelen op de risico’s bij vaccinatie en de bezorgdheden over de de negatieve bijwerkingen.

“Onze vaccins zijn veilig”

Zowel Pfizer als Moderna gingen niet op het voorstel van J&J in. Volgens de beide bedrijven zijn hun vaccins tot nu toe veilig gebleken en dus zien zij geen voordeel in een gezamenlijk onderzoek naar bloedklonters. Daarnaast vrezen zowel Pfizer als Moderna dat hun vaccin minder veilig zou kunnen worden geacht, door de samenwerking met J&J.

AstraZeneca is ging wel op het voorstel van J&J in.

Wel samenwerking wanneer die betekenisvol is

Pfizer reageerde met een verklaring aan CNN. Volgens hen is een samenwerking nu weinig ‘betekenisvol’ aangezien er al door verschillende toezichthouders onderzoek wordt verricht naar de bloedklonters. “Opportuniteiten voor wetenschappelijke uitwisseling worden verwelkomt wanneer we een betekenisvolle bijdrage kunnen leveren die niet vertegenwoordigd wordt door andere groepen of toezichthouders”, aldus de woordvoerder. Pfizer zegt ook dat het een andere samenwerking met de verschillende vaccinproducenten zeker niet schuwt, omdat ze allen strijd leveren tegen de pandemie.

Veiligheid van patiënten is onze topprioriteit

J&J werkt naar eigen zeggen ook erg nauw samen met de Amerikaanse en Europese autoriteiten, in hun onderzoek naar negatieve bijwerkingen van hun vaccins. “De veiligheid van de patiënten die onze producten gebruiken onze topprioriteit is”, zo verklaren ze. De coronacrisis heeft volgens J&J ook erg positieve gevolgen gehad, waarbij het geleid heeft tot een “ongeziene samenwerking en deling van openbaar beschikbare data en informatie”, en voegde eraan toe dat ze “geloven dat wetenschappelijke samenwerking en uitwisseling kan leiden tot meer robuuste antwoorden op vragen”.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

2 gedachten over “Pfizer en Moderna bieden geen hulp aan Johnson & Johnson in onderzoek bloedklonters”

  1. Waaruit blijkt dat wat ik al eerder schreef hier: *(voor Pfizer en Moderna) is het te doen om de poen, niet om het virus te verslaan.
    * Deze twee bedrijven heb ik toen niet specifiek genoemd.

  2. Neen, het zijn 2 totaal andere procede’s. Pfi & Mo = mRNA een vooruitstrevende revolutionaire precisietechniek.
    J&J antieke methode waarbij een virus als vector wordt gebruikt. Het is alsof je een slager vraagt hoe je als bakker beter brood bakt.

Plaats een reactie

Delen