(Wikimedia)

(Wikimedia)

Uncategorized

Seksueel geweld tegen vrouwen tijdens Armeense genocide

Sonja Dahlmans

De Amerikaanse president Joe Biden zou van plan zijn de Armeense genocide te erkennen. De gruwelijkheden die vrouwen en kinderen toen moesten ondergaan zijn nog altijd onderbelicht.

Nog altijd onderbelicht is het grote aantal vrouwelijke slachtoffers van seksueel geweld en verkrachting. Zo blijkt onder meer uit een brief van een Amerikaanse missionaris in die tijd, F.H. Leslie: Een lot erger dan de dood. Nadat in het begin alle mannen werden gedood, vielen de vrouwen en meisjes in handen van de Ottomanen. Zij werden verkracht, mishandeld, beroofd van hun kleding en geld, schreef Leslie aan de Amerikaanse consul Jackson.

Volgens een studie van Harrelson stond de schaal waarop er verkrachting en seksueel geweld gericht tegen de vrouwen plaatsvond een bewijs van de wil te vernietigen. De vrouwen en ook kinderen werden vaak ook ontvoerd en gedwongen te huwen met een moslim of tot slaaf gemaakt. Gedwongen bekeringen tot de islam kwamen ook regelmatig voor. Derderian schrijf hierover: “Geweld tegen vrouwen was een centraal kenmerk van de Armeense genocide. Verkrachting, ontvoering, sex-slavernij en gedwongen huwelijken werden de facto als instrumenten van genocide gebruikt.”

De vrouwen werden meegenomen uit hun eigen stad of dorp. Volgens een getuige werden daarbij de oudere vrouwen en degenen die te zwak waren te lopen gedood. “Het was de gewoonte voor hen om onze meisjes voor onze ogen te verkrachten. Heel vaak overweldigden zij meisjes van acht of tien jour oud. Wanneer zij als gevolg hiervan niet meer konden lopen, werden ze doodgeschoten.”

Anders dan andere genocides uit de twintigste eeuw, stond de Armeense genocide niet op zichzelf, maar werd voorafgegaan door meerdere periodieke bloedbaden daarvoor. De daders hiervan bleven ongestraft, schrijft Dadrian. Zo was er in 1894 reeds een slachting van Armenen. Zestig vrouwen werden destijds een kerk in gedreven en soldaten kregen de opdracht met hen te “doen wat zij wilden en hen daarna te vermoorden”. Dit bevel werd opgevolgd. Harrelson schrijft dat de genocide van 1915 – 1916 dezelfde genderspecifieke wijze had, namelijk het al vroeg doden van de mannen en daarna de vrouwen en kinderen verkrachten, verhandelen en mishandelen.

Niet alleen vrouwen, maar ook kinderen werden niet gespaard. Zij werden vermoord of kwamen om door de verschrikkelijke omstandigheden onderweg. Daarnaast schrijft Dadrian, waren er drie manieren waarop kinderen werden vermoord: verdrinking, levend verbranden of verkrachting voorafgaand aan moord. Als voorbeeld schets hij hoe vijftien Armeense meisjes door gouverneur-generaal Cemal Azmi, werden vastgehouden voor langdurende orgieën. Daarna werden de meisjes in opdracht van legerofficieren gedood. Kinderen tot de leeftijd van dertien jaar vielen onder de categorie kinderen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
Sonja Dahlmans (°1968) is een Nederlandse theologe gespecialiseerd in oosters-orthodox christendom. Ze werkt momenteel een master islamitische theologie af aan de Melbourne School of Theology.

Plaats een reactie

Delen