De Turkse president Erdogan. Foto Shutterstock.

De Turkse president Erdogan. Foto Shutterstock.

Uncategorized

Tien Turkse ex-Admiraals opgepakt na kritiek op Erdogan

Wijnand Meeus

Maandag werden tien voormalige Admiraals in Turkije gearresteerd nadat ze kritiek uitten op de plannen om een kanaal te graven in Istanboel. “Niet alleen diegenen die de brief ondertekend hebben, maar iedereen die hen aanmoedigt, zullen zich voor de rechtbank moeten verantwoorden”, klinkt het bij de persverantwoordelijke van president Erdogan.

De open brief werd geschreven door enkele oud Admiraals van de marine. Daarnaast werd deze ook ondertekend door een honderdtal oud-marineofficieren. Volgens hen zal het aanleggen van het nieuwe kanaal de vrije doorgang van civiele schepen in de Bosporus, de zeestraat tussen de Zee van Marmara en de Zwarte Zee, in gevaar brengen.

Sinds 1936 geldt het verdrag van Montreux in de Bosporus, dat de vrije doorgang van het kanaal waarborgt. Maar met de aanleg van het nieuwe kanaal, dat hoogstwaarschijnlijk als alternatieve route zal worden gebruikt, vrezen de oud-Admiraals dat Erdogan zo onder het verdrag uit komt. Maar na publicatie van de open brief kwamen er meteen sterke reacties uit de Turkse regering van Erdogan.

“Niet alleen diegenen die de brief ondertekend hebben, maar iedereen die hen aanmoedigt, zullen zich voor de rechtbank moeten verantwoorden”, schreef Erdogans persverantwoordelijke op Twitter. Het openbaar ministerie in Turkije opent nu een onderzoek naar zogenaamde ‘samenzwering tegen de veiligheid van de staat en de constitutionele orde’.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wijnand Meeus is een scout in hart en nieren met een grote passie voor recht. Voor PAL NWS volgt hij mee justitie en binnenlandse politiek.

1 gedachte over “Tien Turkse ex-Admiraals opgepakt na kritiek op Erdogan”

Plaats een reactie

Delen