De Turkse president Erdogan. Foto Shutterstock.

De Turkse president Erdogan. Foto Shutterstock.

Uncategorized

Turkije trekt zich op 1 juli terug uit conventie over vrouwenrechten

Wijnand Meeus

Vandaag werd er in Turkije een presidentieel decreet gepubliceerd dat bepaalt dat Turkije zich vanaf 1 juli officieel zal terugtrekken uit de conventie van Istanbul. Die conventie spreekt over een verdrag voor de bescherming van vrouwenrechten in het land.

De conventie van Istanbul werd 10 jaar geleden op initiatief van de Raad van Europa tot stand gebracht. De overeenkomst werd initieel bekrachtigd om geweld tegen vrouwen en huishoudelijk geweld over het algemeen te bestrijden in Turkije. In maart kondigde het land aan dat ze zich zouden terugtrekken uit de overeenkomst.

Bij aankondiging van de terugtrekking ontstonden in Turkije en over de gehele internationale gemeenschap heel wat protesten. Vrouwenrechtenorganisaties vrezen nu dat de beslissing ervoor zal zorgen dat huishoudelijk geweld en geweld tegen vrouwen opnieuw zal toenemen.

De reden van terugtrekking ligt volgens president Recep Tayyip Erdogan en zijn achterban in de regering bij de afbraak van de Turkse normen en waarden over familie, waardoor geweld volgens hen net in de hand zou worden gewerkt. Daarnaast zou het principe van de gendergelijkheid in het verdrag de homoseksualiteit vergroten. Wat in Turkije nog steeds een grote taboe blijft.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wijnand Meeus is een scout in hart en nieren met een grote passie voor recht. Voor PAL NWS volgt hij mee justitie en binnenlandse politiek.

2 gedachten over “Turkije trekt zich op 1 juli terug uit conventie over vrouwenrechten”

  1. Het thema “vrouwenrechten” is al lang gekaapt door een vreemd allegaartje van gender ideologen, homo-lobbyisten en andere vijanden van het heteroseksuele huwelijk. Geen wonder, dat dit voor heel wat culturen onaantrekkelijk is. Dit heeft niets meer met vrouwen of hun belangen te maken.

Plaats een reactie

Delen