Boris Johnson die zijn eerste vaccin toegediend krijgt

Uncategorized

Versoepelingen op komst in VK, Griekenland en Portugal

Wannes Neukermans

Volgens verschillende Britse media zal premier Boris Johnson rond 18u00 enkele versoepelingen aankondigen. Ook in onder andere Portugal, Griekenland en Schotland zijn er vandaag enkele versoepelingen ingegaan.

In het Verenigd Koninkrijk is meer dan 50% van de bevolking al minstens één keer gevaccineerd. Daarmee doen ze het veel beter dan de EU. Ter vergelijking: in België ligt dat percentage op 17,5%.

Volgens die Britse media zal Johnson met een “stoplichtsysteem” komen om te bepalen naar welke landen de Britten zullen mogen reizen in de zomer. Dat systeem zou gebaseerd zijn op het aantal mensen dat in het vakantieland gevaccineerd is. Landen die als rood worden gezien, gelden als een groot risico. Als reizigers er toch naartoe gaan, moeten ze bij terugkomst in het Verenigd Koninkrijk tien dagen lang in quarantaine in een peperduur oord. Wie uit een oranje land terugkeert, moet thuis in quarantaine. Reizigers die naar groene landen zijn geweest, hebben enkel een negatieve coronatest nodig.

Vanaf wanneer dat stoplichtsysteem zou gelden is voorlopig onduidelijk. Voor 17 mei zullen buitenlandse reizen nog niet op grote schaal hervat worden. Momenteel geldt de regel van tien dagen quarantaine voor vrijwel iedereen die het land verlaat.

Heropening terrassen

De Britse premier zal naar verluidt ook een reeks versoepelingen aankondigen. Zo zullen vanaf 12 april meer ondernemingen en instellingen hun deuren kunnen heropenen. Kappers, schoonheidssalons, bibliotheken, campings, sportscholen en zelfs terrassen komen in aanmerking.

Daarnaast wilt Boris Johnson ook met een plan komen om deze maand enkele testevenementen te organiseren. Hij wilt bij bijvoorbeeld sportwedstrijden of muziekconcerten experimenteren met publiek.

In grote delen van Griekenland hebben winkels vandaag hun deuren mogen heropenen. Shoppen moet op afspraak gebeuren, en er mogen maar een beperkt aantal mensen tegelijkertijd aan de winkels zijn. In sommige steden waar de besmettingscijfers te hoog liggen, blijven de winkels echter dicht.

Portugal: fase 2 van versoepelingsplan

Portugal start op paasmaandag met de tweede fase van het versoepelingsplan. Nadat op 15 maart de lagere scholen al opnieuw open gingen, mogen nu ook middelbare scholen en musea openen. Ook mogen cafés weer klanten bedienen. Dat wel enkel op de terrassen, en op tafels van maximum vier personen.

De Portugezen verwachten dat het universitair onderwijs op 19 april kan hervatten. Ook hoopt men tegen dan zaalvoorstellingen te kunnen organiseren. Volgens de huidige planning zullen restaurants begin mei terug klanten kunnen ontvangen.

De kappers in Schotland zullen paasmaandag dit jaar extra hard vieren. Na een maandenlange lockdown mogen ze opnieuw klanten ontvangen. Ook tuincentra en enkele andere winkels mochten vandaag weer opengaan.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

Plaats een reactie

Delen