Vijf jaar cel voor man die helikopter kaapte om vrouw te bevrijden

De gevangenis van Vorst Berkendael. Foto: Photonews.

Uncategorized

Vijf jaar cel voor man die helikopter kaapte om vrouw te bevrijden

Kristof Luypaert

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft Mike G. (24) uit Tongeren veroordeeld tot vijf jaar cel. De man had vorig jaar zijn echtgenote uit de gevangenis willen bevrijden met een gekaapte helikopter. Twee kompanen die hem daarbij hielpen, kregen ieder dertig maanden cel. De drie mannen moeten de helikopterpilote 7.500 euro schadevergoeding betalen. “Enkel door haar koelbloedig optreden kon een drama vermeden worden”, stelde de rechtbank.

Mike G. had samen met Dennis L. (23) uit Lanaken en Yenthe P. (19) uit Bilzen op 25 september 2020 een afspraak voor een helikoptervlucht boven Brussel om luchtfoto’s te maken. Toen het toestel boven het Brusselse justitiepaleis vloog, kreeg de piloot, een vrouw van 36, drie airsoftwapens op haar hoofd gericht. Ze werd gedwongen om richting Berkendael te vliegen, de vrouwenafdeling van de gevangenis van Vorst.

Daar zat de echtgenote van Mike G. opgesloten op verdenking van de moord op haar ex-partner. Mike G. eiste dat de pilote op de binnenplaats landde, wat een quasi onmogelijke onderneming was. Toen hij merkte dat ze de luchtverkeersleiding probeerde te alarmeren, had hij tegen de stuurknuppel geduwd, waardoor de helikopter naar beneden dook en een rollende beweging maakte.

De pilote had met Mike G. om de controle van de knuppel moeten vechten, terwijl ze nog altijd door de twee anderen onder schot stond. “De beklaagden hadden geen oog voor de mogelijk desastreuze gevolgen. Enkel door het koelbloedige optreden van de pilote kon een drama vermeden worden”, klonk het in het vonnis. Dankzij haar jarenlange ervaring kon de pilote het toestel terug stabiel krijgen.

Helikopterpilote fingeerde aanval van hyperventilatie

Ze deed alsof ze op de binnenplaats wilde landen, door drie of vier keer zeer laag te vliegen. Ze vertelde de beklaagden dat het niet lukte en fingeerde ook een aanval van hyperventilatie. Zo kon ze hen doen afzien van hun plan. Ze vloog hen vervolgens naar het Waals-Brabantse Hélécine.

Daar stapten de drie beklaagden uit het toestel en sloegen ze op de vlucht. Mike G. is een dag later gearresteerd in de buurt van Brussel. Niet veel later zijn ook Dennis L. en Yenthe P. van hun vrijheid beroofd in Limburg. Mike G. ging meteen tot bekentenissen over. Hij had de kaping gepland om zijn echtgenote Kristel A. uit de gevangenis te bevrijden. Hij had haar door de coronacrisis amper kunnen bezoeken. Nadat mails naar de gevangenisdirectie, een kort geding en een pleidooi in de media niets hadden opgeleverd, besloot hij om haar zelf te bevrijden.

Het fotomateriaal had hij gehuurd en de airsoftwapens had hij online gekocht. Hij beloofde Dennis L. en Yenthe P. bedragen van 25.000 tot 50.000 euro als ze hem zouden helpen met zijn plan. Volgens Mike G. waren ze van in het begin op de hoogte, maar zijn kompanen ontkenden dat.

Beiden beweerden dat ze echt dachten dat het om een fotoshoot ging. Maar die uitleg vond de rechtbank niet geloofwaardig. De drie kapers zijn veroordeeld voor diefstal, bendevorming, wederrechtelijke vrijheidsberoving en poging tot ontvluchting. Mike G. kreeg vijf jaar cel. Dat is een jaar meer dan het openbaar ministerie geëist had. Zijn twee kompanen zijn veroordeeld tot de gevorderde dertig maanden cel. Ze moeten de helikopterpilote 7.500 euro schadevergoeding betalen en 3.953 euro aan de helikopterfirma.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

1 gedachte over “Vijf jaar cel voor man die helikopter kaapte om vrouw te bevrijden”

Plaats een reactie

Delen