VS leggen nu ook productie Johnson & Johnson-vaccin stil

Foto: Illustratief Shutterstock

Uncategorized

VS leggen productie van Johnson & Johnson-vaccin stil

Kristof Luypaert

Het Amerikaanse geneesmiddelenagentschap FDA heeft gevraagd om de productie van het vaccin van Johnson & Johnson stil te laten leggen in de fabriek in Baltimore. Daar moesten eerder 15 miljoen doses van dat vaccin worden weggegooid na fouten tijdens het productieproces. Dat heeft Emergent BioSolutions, de eigenaar van de fabriek, bekendgemaakt.

De fabriek produceert zowel vaccins voor AstraZeneca als voor Johnson & Johnson. Maar eind maart raakte bekend dat het bedrijf de ingrediënten van de twee verschillende coronavaccins per ongeluk door elkaar haalde. Daardoor moest het 15 miljoen doses vernietigen. De Amerikaanse overheid besliste daarop in te grijpen. Johnson & Johnson kreeg de touwtjes in handen in de fabriek, waar geen vaccins van AstraZeneca meer geproduceerd mochten worden.

Maandag heeft Emergency BioSolutions aan de Amerikaanse beurstoezichthouder Securities and Exchange Commission (SEC) meegedeeld dat FDA op 16 april een volledige onderbreking van de vaccinproductie in Baltimore heeft gevraagd. Dit in afwachting van de afronding van een inspectie. FDA heeft ook gevraagd om het gebruikte productiemateriaal af te zonderen.

Johnson & Johnson vroeg EU-lidstaten vaccinaties tijdelijk te stoppen

De Amerikaanse gezondheidsdiensten hadden eerder al het gebruik van het vaccin van Johnson & Johnson gepauzeerd, nadat zes gevallen van een zeldzame en gevaarlijke combinatie van bloedstolsels (trombose) en een laag aantal bloedplaatjes (trombocytopenie) aan het licht waren gekomen bij vrouwen tussen de 18 en 48 jaar. Een 45-jarige vrouw stierf.

Johnson & Johnson had daarop de leveringen aan Europa uitgesteld. Ze heeft ook zelf aan de EU-lidstaten gevraagd om de vaccinatie tijdelijk stop te zetten. Het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) maakt dinsdag het resultaat bekend van een veiligheidsanalyse van dat coronavaccin.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

1 gedachte over “VS leggen productie van Johnson & Johnson-vaccin stil”

Plaats een reactie

Delen