Avrox zaakvoerder Laurent Héricord mag worden uitgeleverd

Laurent Héricord tijdens een interview met RTL. Foto: Screenshot RTL.

Uncategorized

Avrox zaakvoerder Laurent Héricord mag worden uitgeleverd

Kristof Luypaert

Woensdag heeft het hof van beroep in Aix-en-Provence positief geantwoord op de vraag van een Belgische onderzoeksrechter om één van de Avrox zaakvoerders, Laurent Héricord uit te leveren aan België. Dat meldt Het Nieuwsblad. Het Brussels parket verwijst naar het Franse gerecht en bevestigde de uitlevering nog niet officieel.

Ongeveer een jaar na de aankoop door de Belgische overheid van 15 miljoen stoffen mondmaskers bij het Luxemburgse ‘postbusbedrijf’ Avrox lijkt de zaak een nieuwe wending te krijgen.

Een Brusselse onderzoeksrechter liet op 6 mei simultane huiszoekingen uitvoeren, onder meer in Luxemburg en in Frankrijk. Bij die huiszoekingen zijn in totaal drie personen aangehouden. In Cannes, aan de Franse Azuurkust, is een van de Avrox zaakvoerders Laurent Hericord aangehouden. Hij zit al een week in de cel in afwachting van de uitleveringsbeslissing die vandaag is gevallen.

Ook op het adres van de maatschappelijke zetel van Avrox in Luxemburg vond een huiszoeking plaats. In Frankrijk zijn twee personen aangehouden in Luxemburg ging het om een persoon.

Ook onderzoek naar Brice Erniquin, een andere Avrox zaakvoerder

Woensdagnamiddag boog het Franse hof van beroep in Aix-en-Provence zich over het Europees aanhoudingsbevel tegen Héricord. Het hof besliste dat Frankrijk Hericord aan ons land mag uitleveren. Definitief is die beslissing echter nog niet. Hij beschikt nog over een periode van drie dagen om eventueel Cassatieberoep aan te tekenen.

Als Hericord dat niet doet, zal Frankrijk Héricord binnen tien dagen naar ons land brengen waar hij door de onderzoeksrechter zal verhoord worden. De namen van de twee andere aangehouden personen zijn voorlopig onbekend.

Wel wijst alles er op dat naast Héricord, het gerecht ook kijkt in de richting van een andere zaakvoerder. Het gaat om Brice Erniquin. Hij is de man die de contacten met Defensie onderhield. Het Brussels parket communiceert voorlopig niet over de zaak en verwijst naar het Franse gerecht.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

Plaats een reactie

Delen