Foto ter illustratie - Foto: Shutterstock

Foto ter illustratie - Foto: Shutterstock

Uncategorized

CEO Pfizer over opheffen patenten coronavaccins: “Stop met loze beloften en politiek gemotiveerde aankondigingen”

Niels Geerinck

De bescherming van de patenten op de coronavaccins ligt niet aan de basis van eventuele problemen in de levering en productie ervan. Dat zegt de woordvoerder van BioNTech dat het Pfizer-vaccin produceert.

De reactie van het Duitse laboratorium komt er nadat er stemmen klonken om de patenten op de coronavaccins op te heffen, omdat deze de productie en de levering zouden belemmeren. BioNTech kan zich niet vinden in dit voorstel en ontkracht de bewering. “Patenten zijn niet de beperkende factor in de productie of bevoorrading van ons vaccin.”, zo klinkt het.

Strenge eisen

Volgens het bedrijf is de productie van een mRNA-vaccin, zoals het coronavaccin, een erg complex proces waarvan de ontwikkeling meer dan 10 jaar in beslag nam. Er dient aan veeleisende criteria voldaan te worden en het testen en vastleggen van het vaccin dient te gebeuren door zeer ervaren personeel, zo zegt BioNTech. “Als niet aan die eisen wordt voldaan, zouden de kwaliteit en doeltreffendheid van het vaccin in het gedrang komen. Dat zou de gezondheid van gevaccineerden in gevaar kunnen brengen”, zegt de woordvoerder.

Volgens BioNTech beschikken ze nu over een capaciteit om drie miljard dosissen te produceren. Het Duitse bedrijf werkt wel via technologie overdacht en licentieovereenkomsten. Zo werkt het nauw samen met andere farmaceutische bedrijven zoals Merck, Novartis, Sanofi en Baxter.

Politieke motivatie en loze beloften

Volgens de CEO van Pfizer Albert Bourla, komt de hele discussie rondom de patenten voort uit een politieke motivatie. Volgens hem zou het creëren van productiesites naast alreeds bestaande sites in de VS en Europese Unie de productie enkel bemoeilijken. Volgens hem resulteert dat in een tekort aan grondstoffen en dus finaal in een vermindering van het aantal geproduceerde vaccins. “Verstoor de vaccinproductie niet met politiek gemotiveerde aankondigingen en loze beloften”, aldus de CEO van Pfizer.

De regering van de Amerikaanse president Joe Biden liet zich al positief uit over het voorstel om de patenten op te heffen. Volgens hen zal Washington actief onderhandelen hieromtrent bij de Wereldhandelsorganisatie. De Europese Unie is voorzichtiger. De opheffing is bespreekbaar maar toch blijft er enige terughoudendheid.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

Plaats een reactie

Delen