Foto ter illustratie - Foto: Shutterstock

Foto ter illustratie - Foto: Shutterstock

Uncategorized

Iers gezondsheidsnetwerk getroffen door zware cyberaanval

Niels Geerinck

De Ierse gezondheidsdienst en het netwerk dat daaraan verbonden is, zijn getroffen door een zware cyberaanval. Zowel nationale als lokale systemen ondervinden heel wat hinder of zijn tijdelijk onbruikbaar. De Ierse autoriteiten spreken van een “gesofisticeerde” aanval.

Momenteel heeft de HSE (Health Service Executive) alle informaticasystemen offline laten halen. Dit om de aanval te proberen inperken en verdere aantasting te voorkomen. Het ziekenhuis van Dublin heeft alle klinische bezoeken geannuleerd vanwege deze “kritische noodsituatie”. Er vinden enkel nog bevallingen plaats.

De HSE benadrukt dat de Covid-19 vaccinaties, zoals voorgenomen, kunnen blijven verlopen. De organisatie heeft alvast excuses aangeboden aan alle patiënten die hinder ondervinden. Ze zullen meer informatie vrijgeven wanneer deze beschikbaar is.

“Ernstige aanval”

De directeur-generaal van de HSE Paul Reid zei in ‘Morning Ireland’ dat de aanval zeer ernstig te nemen is. Het was een geavanceerde aanval van ransomware (software waarmee criminelen computers blokkeren of ‘gijzelen’ vaak moet er een betaling plaatshebben om terug toegang tot de computer te krijgen, red.) op de IT-systemen van de HSE.

De aanval heeft een impact op lokale en nationale systemen, alle kerndiensten zouden getroffen zijn. Volgens Reid werden alle belangrijke systemen nu afgesloten om ze te beschermen. Hij zegt dat de aanval gericht is op het verkrijgen van gegevens die werden opgeslagen op de centrale servers.

We werken samen met al onze grote IT-beveiligingsproviders en het cyberteam voor nationale veiligheid is betrokken, dus dat zouden de belangrijkste staatssteunpunten zijn. Daarnaast krijgen we hulp van politie, defensie en is er een ondersteuningsteam dat bestaat uit derden”, aldus Reid.

Het is voorlopig nog niet duidelijk wie er achter de aanval zit.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

1 gedachte over “Iers gezondsheidsnetwerk getroffen door zware cyberaanval”

Plaats een reactie

Delen