Militairen krijgen 'license to kill' bij zoektocht naar Jurgen Conings

De zoektocht in en rond Nationaal Park Hoge Kempen duurt voort. Foto Bert Van Den Broucke / Photonews||MAASMECHELEN, BELGIUM - MAY 19: The Federal Police has issued an official search notice to find the traceless soldier, Jurgen Conings. The man has been wanted since yesterday, after a farewell letter was found in which he spoke threatening language against the government and virologists. Yesterday, his car with some heavy weapons in it was found. The search is now focused on the Hoge Kempen National Park, in the province of Limburg.

Uncategorized

Militairen krijgen ‘license to kill’ bij zoektocht naar Jurgen Conings

Kristof Luypaert

De derde dag van de klopjacht op Jürgen Conings leverde voorlopig nog niets concreet op. De extra troepen en ondersteuning uit het buitenland zetten de klopjacht op scherp: de militairen mogen schieten om te doden.

De troepen kammen een gebied van zo’n 5 bij 2 vierkante kilometer volledig uit. Daar startten ze woensdag mee. Vandaag schakelt men opnieuw een versnelling hoger. De jacht op de 46-jarige beroepsmilitair zou bovendien gebeuren met een ‘license to kill’, bericht Het Belang van Limburg. Langs de belangrijke gewestwegen staat om de paar meter een politieagent klaar om alles in de gaten te houden en desgevallend in actie te schieten. 

“We zijn woensdag vijf vroegere oorlogsbunkers in het gebied gaan doorzoeken. Dat gebeurde met een toestemming voor te vuren om te doden”, luidt het.

Hoewel er officieel nog geen verklaring over is gedaan, zou woensdag gezocht zijn in de buurt van een Duits oefenterrein uit de Eerste Wereldoorlog. Maar de vermiste militair is er niet aangetroffen. Speciale eenheden en militairen van Operatie Vigilant Guardian (OVG) controleerden de bunkers en omgeving. De zoektocht bleek tevergeefs.

Rond 15.15 uur is een lange colonne met speciale eenheden vertrokken. Het ging om tientallen voertuigen van politiediensten uit de Benelux en Duitsland. Op gewestwegen staat om de paar meter een agent paraat. Het parket had eerder laten weten dat er deze namiddag een sweeping gepland stond. “Elementen in het onderzoek doen vermoeden dat hij nog leeft”, klinkt het.

Algemeen blijft men aannemen dat Jürgen Conings zich nog steeds in de omgeving van het Nationaal Park schuilhoudt en in leven is. Maar de kans dat de militair aan de veiligheidsdiensten wist te ontsnappen is een van de mogelijke scenario’s die men niet kan uitsluiten .

N730 afgesloten sinds donderdagnamiddag

De N730 vanaf Maasmechelen naar As of de Steenweg naar As is donderdag sinds 16.15 uur afgesloten voor het verkeer. De gewestweg is gebruikt als omleiding voor het verkeer dat in Maasmechelen de E314 richting Genk moest verlaten.

De fietsers op het fietspad langs de N730 worden op bepaalde punten ook door de politie teruggestuurd, omdat er daar een veiligheidszone is ingesteld om het bos- en natuurgebied uit te kammen.

Aan De Salamander, waar het commandocentrum van leger en politie zich situeerde, is het intussen heel wat rustiger. De zoekactie naar de gewapende militair Jürgen Conings zou wel nog volop bezig zijn in het Nationaal Park Hoge Kempen. Daaraan nemen ook politie en legereenheden uit de Benelux en Duitsland deel.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

17 gedachten over “Militairen krijgen ‘license to kill’ bij zoektocht naar Jurgen Conings”

  1. De uitspraak blijkt van een EX flik te komen, sensatie zoals ik zei dus. En ondertussen is de ‘boobytrap’ ook BS gebleken. (zoals ik al eerder zei) Een echte bt is onzichtbaar en vééél makkelijker te maken.

  2. hoeveel van die militairen hebben van hem een opleiding gekregen, of samen dienst gedaan… dit is zoals jagen op je eigen broer. Ik hoop dat hij ergens toch nog een manier vind om zijn kant van het verhaal te vertellen.

  3. Lijkt me in België niet van toepassing. Daar komen enorme juridische en politieke problemen van. Om dat te kunnen doen heb je een regering nodig die kan zwijgen als het ‘graf’, een land met een diepe traditie, zoals het VK, waar leden van de SAS, SBS, MI6 en MI5 dit al vele tientallen jaren doen, naderhand niet dwars gezeten door journalisten, advocaten, linkse politici.

  4. erger dan erg. iemand die zoveel voor het land gedaan heeft en dan nu een license to kill meekrijgen is de schande voorbij! blijkbaar is wapens stelen en er mee vandoor gaan erger dan een meisje verkrachten en vermoordden! als hij vermoord wordt is dat om een potje toe te dekken en moord !! het is pure dictatuur.

  5. Verdacht. Ze mogen hem afknallen. Dat zal dan ook gebeuren, zeker? Moord? Natuurlijk. Maar als staatsbelang in het gedrang komt, mag alles. Hij is immers extreem-rechts. (Wat wil dat zeggen?)

  6. Knappe gast, die Conings. Vijfhonderd plus militairen uit binnen- en buitenland zo lang aan de praat houden? Je moet het maar doen. Wie zegt dat die man al niet lang in het buitenland zit?

  7. Deze militair heeft een paar verwarde brieven geschreven en wapens gestolen . Geen enkele geweldmisdaad begaan . Geen aanslag gepleegd . En die mag zo maar afgeknald worden . Niet alleen maakt de belgische overheid zich hopeloos belachelijk door met een gans leger 1 man te zoeken , nu maakt ze zich schuldig aan naanzetten tot moord met voorbedachten rade . Waar zijn alle mensenrechtenactivisten en bewakers van de democratie om dit aan te klagen ? En wat weet die man dat de lafaards zo bang zijn ?

  8. De illusie dat we in een democratisch land leven heb ik na de coronapandemie nog maar eens begraven, de overtuiging in een rechtsstaat te leven is nu dezelde weg opgegaan.
    Ik dacht dat in België de doodstraf enkel kon uitgesproken voor criminele feiten ná een rechtszaak en dus enkel door rechters. Mis dus, enkele zich bedreigd voelende potentaten eigenen zich dat recht ook toe!
    Wat weet deze landsverdediger dat maakt dat zijn oversten/het establishment hem persé dood willen?
    Spijtig voor hem dat hij niet Mohammed of Ali heet, dan zou hij als “verward” omschreven en dienovereenkomstig aangepakt moeten worden.
    ‘k Hoop alleszins dat hij het overleeft en – meer nog – de kans krijgt om zijn kant van het verhaal aan de grote klok te kunnen hangen. Da ’s het minste wat de sensatiepers – die dapper meeheult met de meutte door het verspreiden van allerhande fantasietjes – hem verplicht is.

  9. Na de moord op de democratie door te regeren met ongrondwettelijke ministeriële besluiten, het illegaal beroven van onze grondwettelijk gewaarborgde burgerrechten gaat nu ook de rechtsstaat de schop op!
    Iedere Belg is onschuldig tot het tegendeel bewezen is, dood- en andere straffen worden uitgesproken door rechters nà een behoorlijke rechtsrocedure…
    In dit geval – publiekelijk toch -niets van dit alles : geen overval, geen geweldpleging en toch een “license to kill” : wie is er bang dat die man recht krijgt op wederwoord/verdediging?

Plaats een reactie

Delen