Opnieuw incident in Wit-Rusland: boarding vliegtuig uitgesteld na mogelijk 'terreuralarm'

De luchthaven van Minsk. Foto: Shutterstock.

Uncategorized

Opnieuw incident in Wit-Rusland: boarding vliegtuig uitgesteld na mogelijk ’terreuralarm’

Kristof Luypaert

Op de luchthaven van Minsk in Wit-Rusland is een toestel van Lufthansa aan de grond gehouden. Dat gebeurde na een ‘mogelijke tip’ over een ’terreurdaad’. Dat meldt ‘De Telegraaf’. Intussen mocht het toestel vertrekken.

Het vliegveld van de Wit-Russische hoofdstad Minsk heeft het aan boord gaan van de passagiers van een Lufthansa-vlucht met bestemming Frankfurt uitgesteld. Officieel zou dat gebeurd zijn “omdat er een tip zou zijn binnengekomen over een mogelijke terroristische daad”.

Over de aard van de tip is momenteel nog niets bekend. Evenmin is het duidelijk of er veiligheidsmaatregelen zijn genomen.

“We volgen de aanwijzingen van de lokale autoriteiten die het vliegtuig voor vertrek opnieuw zullen doorzoeken en de veiligheidscontroles van de passagiers zullen overdoen”, aldus een woordvoerder van Lufthansa. Het gaat om vlucht LH1487.

Intussen heeft Lufthansa laten weten dat de vlucht toch is kunnen vertrekken. Aan boord zitten 51 mensen, inclusief 5 bemanningsleden.

Zondag is nog een Ryanair-vlucht door de Wit-Russische autoriteiten naar de luchthaven van Minsk afgeleid. Wit-Rusland dwong de vlucht die onderweg was van Athene naar Vilnius, om te landen. Aan boord zat het vooraanstaande Wit-Russische oppositielid Roman Protasevitsj, die opgepakt is. Hij was al langer gezocht door het Wit-Russische regime.

Die actie is inmiddels internationaal veroordeeld en leidde al tot scherpe internationale reacties.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

3 gedachten over “Opnieuw incident in Wit-Rusland: boarding vliegtuig uitgesteld na mogelijk ’terreuralarm’”

  1. In 1956 werd vliegtuig met Ahmed Ben Bella (Algerijns opposant-vrijheidsstrijder?)aan boord tot landing verplicht en de man gevangen gezet.
    Later (1963) werd hij de eerste president.
    Kiki

  2. De Wit-Russische regering dwong gisteren een Ryanair-toestel op weg van Athene naar Vilnius te landen op de luchthaven van Minsk onder voorwendsel dat er zich een bom aan boord bevond. De Wit-Russische autoriteiten hadden overschot van gelijk : aan boord van het Ryanair-toestel bevond zich een voor het Loekasjenko-regime LEVENDE BOM : de 25-jarige oppositieblogger en journalist Roman PROTASEVITSJ , redacteur voor het oppositionele Telegram-kanaal Nexta. Samen met de medeoprichter van Nexta, de 22-jarige Stepan POETILO, organiseerden en coördineerden beide jonge Wit-Russen de massale protesten tegen het dictatoriaal regime van Loekasjenko, dat zich enkel door vervalste verkiezingen aan de macht weet vast te klampen. Met berichten en aanwijzingen over plaats en tijdstip van de anti-Loekasjenko-betogingen coördineerden ze via Telegram de protesten en wijkacties. Ook publiceerden ze nieuws over corruptieschandalen en politiegeweld in Wit-Rusland.

    In Rusland weerspiegelen de drakonische strafmaatregelen tegen opposanten de panische angst van het Poetinregime voor de beweging die Aleksej NAVALNYJ op gang heeft gebracht. ook al zit Navalnyj al maanden opgesloten in een strafkamp. Als zelfs werknemers van de Moskouse metro ontslagen worden enkel omdat ze zich geregistreerd hadden op de webstek free.navalny.com, dan moet men besluiten dat de schrik voor veranderingen er bij Poetin diep in zit. De Wit-Russische dictator Loekasjenko moet al even veel angst hebben voor veranderingen in Belaroes als Poetin in Rusland, als hij geen andere uitweg ziet dan een MIG-29 persoonlijk bevel te geven om een Westers passagiersvliegtuig, waarin een opposant zit, te onderscheppen.

Plaats een reactie

Delen