Uncategorized

Vlaamse cultuurprijzen

Karl Van Camp

Sinds 2003 reikt de Vlaamse gemeenschap de Vlaamse cultuurprijzen uit. Vorig jaar kreeg minister van Cultuur Jan Jambon nog tomaten naar zijn hoofd gegooid bij de uitreiking in Brugge.

Enkele jaren geleden kregen de Vlaamse cultuurprijzen een nieuwe naam: de Ultimas. Er zijn twaalf diciplines, waaronder film, muziek, letteren, amateurkunsten, beeldende kunst enzovoort.

De winnaars worden aangeduid door een jury van deskundigen uit de verschillende disciplines. Wie er in de jury zetelt en hoe je in zo’n jury kunt terechtkomen, is niet helemaal duidelijk. Maar een en ander wordt gestuurd vanuit het ministerie van Cultuur. De voorbereiding van de jongste Ultimas-uitreiking in februari 2020 was nog in handen van toenmalig minister Sven Gatz, maar het was wel Jan Jambon die de prijzen mocht uitreiken.

Maar dit jaar heeft Jambon de regie volledig in handen en is het maar de vraag of hij een eerste stap kan zetten, of durft zetten, om de subsidiëring van de cultuursector te hervormen. Jambon heeft hier en daar wat bezuinigd in de cultuursector, al is dat heel relatief, maar van een grote ommekeer is nog geen sprake. Nog altijd verdwijnen er honderduizenden euro’s naar de linkse cultuurpoco’s die dat geld gretig gebruiken voor hun strijd tegen de N-VA en Vlaams Belang. Denk maar aan Dominique Willaert, frontman van Victoria Deluxe, die lééft van de subsidies en er een sport van heeft gemaakt om stelselmatig de voordrachten van Theo Francken te verstoren.

Ik ben dus benieuwd of Jan Jambon een eerste stap gezet heeft, u weet wel: “de kracht van verandering”… Dit jaar zal hij geen tomaten naar zijn hoofd geslingerd krijgen, want de uitreiking van de Ultimas gaat zonder publiek door. U kunt op dinsdag 18 mei om 19 uur wel afstemmen op de streaming van VRT of luisteren naar Radio 1. Decor van de uitreiking is de binnenkoer van de Landcommanderij Alden Biesen in Bilzen.

Ondertussen werkt de minister van Cultuur wel aan een nieuw kunstendecreet. De besprekingen ervan lopen op dit ogenblik in het Vlaams Parlement, en volgens planning zal ergens in juni het uitvoeringsbesluit principieel goedgekeurd worden. Wie wil genieten van subsidies binnen een bepaalde discipline, moet alvast uiterlijk op 1 december 2021 een dossier indienen.

Wie een dossier indient, moet wel rekening houden met de beoordelingscommissies die elke aanvraag onderzoeken of het wel voldoende ‘divers’, ‘multicultureel’, ‘gender’, enz. is. Ik ken hopen Vlaamsgezinde culturele verenigingen die zelfs geen dossier indienen omdat het toch geen zin heeft, wetende dat de beoordelingscommissie er alles zal aan doen om het dossier af te keuren.

Daarom deze warme oproep: het Departement Cultuur, Jeugd en Media zoekt in het kader van het nieuwe kunstendecreet nieuwe experten voor de commissies kunsten. Die experten staan in voor de beoordeling van de aanvragen voor werkingssubsidies, projecten en beurzen binnen het nieuwe Kunstendecreet.

Opgelet: “Alle kandidaten worden zorgvuldig gescreend waarna de minister van Cultuur de experten benoemt”, zo lees ik op de webstek.

Ik zou zeggen, niet aarzelen, stel u kandidaat als expert.

PS 1: Alle informatie vindt u op: www.vlaanderen.be/cjm.
PS 2: Er is ook een nieuwe discipline: ‘dance en hiphop/R&B’. Stoute vraag: gaat Sihame El Kaouakibi zich kandidaat stellen als expert?

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
Oud-hoofdredacteur van weekblad 't Pallieterke en nog steeds trouw auteur van tal van opiniestukken.

3 gedachten over “Vlaamse cultuurprijzen”

  1. Over Sihame gesproken ” Luc Tuymans stuurde zijn kat naar de Ultimas 2020 . Hij kreeg er nochtans de belangrijkste prijs uitgekeerd. Vanop afstand liet hij weten het prijzengeld van 20.000 euro weg te schenken aan het cultuurproject voor jongeren Let’s Go Urban.” Die moet nogal gefeest hebben met al die miljoenen …

  2. Cultuur is “noar d’n boem!” De overheid heeft cultuur kapot gemaakt. Eerst door ze de sluiten en nu met de coronapas. Mensen die intelligent genoeg zijn om van cultuur te genieten en (eventueel) ook te begrijpen laten zich namelijk niet vaccineren.

  3. Het was Antonio Gramsci die de gedachte van het cultuurmarxisme heeft gepromoot door te stellen dat communisten niet de proletarische massa’s, maar de intellectuele, artistieke en culturele wereld moeten gebruiken om de massa’s voor zich te winnen. Zo zien we het gebeuren dat de culturo’s al wat en wie ook maar naar ‘rechts’ zweemt als doodsgevaarlijk beschouwen en met alle middelen bestrijden om hun monopolie te behouden.
    Aan de N-VA die nu de hefbomen in handen heeft te bewijzen dat zij als Vlaams-nationale partij dat cultuurmarxistisch Kriegspiel niet meespeelt, door de subsidies voor die linkse cultuuractivisten in te trekken, en zeker geen nieuwe volksverraders te benoemen. De linkse cultuurterreur heeft lang genoeg geduurd!

Plaats een reactie

Delen