Een Chinese vlag in Kashgar (Xinjiang), China - Foto: Shuttestock

Een Chinese vlag in Kashgar (Xinjiang), China - Foto: Shuttestock

Uncategorized

China voert beleid met actieve inperking van geboorten bij Oeigoeren en andere etnische minderheden

Niels Geerinck

Een onderzoek van de Duitse antropoloog Adrian Zenz schijnt een licht over de consequenties van het Chinese beleid op de Oeigoerse minderheid. Volgens zijn onderzoek zou het beleid tot bewuste en drastische geboortebeperking leiden. De geboortecijfers bij etnische minderheden in China zijn in totaal met 48,7 procent gedaald.

Zenz onderzoekt de langetermijnimpact van het beleid dat door de Chinese overheid wordt aangehouden ten aanzien van de Oeigoeren en andere etnische minderheden in China. Het eerder onderzoek van hem werd al door verschillende westerse landen en rechtengroepen aangegrepen om de situatie van de Oeigoeren in de Xinjiang-regio aan te kaarten.

Geboortebeperkingsbeleid

“Dit onderzoek toont echt de intentie aan achter het langtermijnplan van de Chinese regering voor de Oeigoerse bevolking”, zo zegt Zenz. Hij analyseerde de geboortegegevens en maakte daarop een demografische prognose voor de komende jaren.

Volgens hem is het duidelijk dat de Chinese overheid de minderheden in de regio bewust wil terugdrijven en aandeel van Han-Chinese in bevolking in het zuiden wil verhogen. De Han-Chinezen maken nu ongeveer 8 procent van de bevolking uit in de Xinjiang-regio. Uit de prognose die hij onderzocht, zal die door de maatregelen van de overheid tot 25 procent stijgen. “Dit doel is alleen haalbaar als ze doen wat ze hebben gedaan, namelijk het drastisch onderdrukken van etnische minderheden.”, aldus de onderzoeker.

De Chinese autoriteiten laten weten dat de geboortedaling bij de etnische minderheden dan weer het gevolg van de reeds bestaande maatregelen in de regio en doordat er een meer toegankelijke gezinsplanning is.

“Sinofobie”

Toch bijt de Chinese overheid sterk van zich af. Ze noemen het onderzoek en de vermeende genocide in de werkkampen van Xinjiang “pure onzin.” “Het is een manifestatie van de bijbedoelingen van anti-Chinese krachten in de Verenigde Staten en het Westen en de manifestatie van degenen die lijden aan Sinofobie.”, aldus het Chinese ministerie van Binnenlandse Zaken.

Uit het onderzoek van Zenz blijkt echter wel een beleid werd uitgeschreven door de Chinese overheid in samenwerking met de Chinese Academie van Wetenschappen. Daarin heeft Beijing het over een “beleid dat moet leiden tot bevolkingsoptimalisatie”. Dit is al sinds 2017 in werking.

Veroordeling

Het is niet de eerste keer dat de Duitser een onderzoek verricht dat rechtstreeks ingaat tegen de heersende autoriteit van de Chinese overheid. Zenz is verbonden als onderzoeker aan het “Victims of Communism Memorial Foundation”. Hij werd al eerder veroordeeld voor een onderzoek omtrent het beleid dat China voert waarbij het Oeigoeren opsluit in werkkampen.

Chinese autoriteiten noemen het nieuw onderzoek “een leugen” en voegen toe dat “de leugen is het niet waard om deze te proberen te weerleggen.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

Plaats een reactie

Delen