Christelijke families in Irak ontheemd bij Turks-Koerdisch conflict

Illustratiebeeld. Shutterstock

Uncategorized

Christelijke families in Irak ontheemd bij Turks-Koerdisch conflict

Sonja Dahlmans

Vijfhonderd christelijke families zijn op de vlucht geslagen vanwege Turkse bombardementen in Duhok, het Koerdische deel van Irak. Sinds de start van het gewapende conflict tussen de Koerdische Arbeidspartij (PKK) en Turkije zouden al elf christelijke dorpen geëvacueerd zijn.

Op 23 april van dit jaar begon vanuit Turkije de militaire operatie ‘Claw-Lightning’. Dit is een grensoverschrijdende militaire operatie, die volgens Turkije bedoeld is om het terrorisme in de Koerdische regio te stoppen. Het Turkse leger heeft zijn aanwezigheid in de regio versterkt, naar eigen zeggen om de veiligheidszone in het gebied uit te breiden. De Turkse aanwezigheid in het gebied, dat semi-autonoom bestuurd wordt door de Koerden, heeft de gewapende conflicten geïntensiveerd.

Volgens een rapport van Christian Peacemaker Teams (CPT) zijn burgers uit het gebied hier direct slachtoffer van geworden. Honderden families leven in het gebied waar door Turkije bombardementen worden uitgevoerd. Meer dan 1.500 mensen zijn hun huis moeten ontvluchten uit 22 dorpen in de regio. CPT vreest dat deze mensen nooit meer naar huis zullen kunnen terugkeren, omdat Turkije daar nu militaire basissen heeft gebouwd. Dit zou de levens van burgers direct in gevaar brengen, vreest men.

Nog vorige maand werd een kerk in Miska, in Duhok, vernietigd, evenals zeven andere gebouwen. Christenen zouden nu aan de Koerdische autoriteiten om wapens hebben gevraagd om zichzelf te kunnen verdedigen. Ook vragen zij om interventies van wereldleiders.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Sonja Dahlmans (°1968) is een Nederlandse theologe gespecialiseerd in oosters-orthodox christendom. Ze werkt momenteel een master islamitische theologie af aan de Melbourne School of Theology.

2 gedachten over “Christelijke families in Irak ontheemd bij Turks-Koerdisch conflict”

  1. Over 600 bodies found at indigenous school following 215 bodies at another school last month. Scholen in Canada waar men , van hun inheemse ouders gescheiden kinderen ging ‘opvoeden’ met Christelijke waarden…hallelulia

  2. Dit zal men niet lezen in de reguliere Media, Kwestie van niet te provoceren, wat zou kunnen leiden tot onlusten, of twee maten en gewichten. De gevolgen zien we dagelijks aan de vluchtelingen, die we opvangen, wat ook een manier van veroveren is.

Plaats een reactie

Delen