Druk op ziekenhuizen neemt af: minder dan 2.000 covid-19 patiënten waarvan 647 op intensieve zorg

Foto: Illustratief. Shutterstock.

Uncategorized

Duitse ziekenhuizen manipuleerden bezettingsgraad op intensieve om meer overheidssteun te krijgen

Kristof Luypaert

In Duitsland is een grootschalig coronabedrog aan het licht gekomen met de bezettingsgraad op intensieve zorgen. Een rapport van de Federale Rekenkamer (BRH) onthult een van de grootste schandalen tijdens de coronapandemie in Duitsland. Dat schrijven de Duitse nieuwssite BILD en Het Laatste Nieuws.

Diverse ziekenhuizen manipuleerden de bezettingsgraad op intensieve zorg om meer financiële steun van de overheid te krijgen. Bovendien zou de federale regering van Bondkanselier Angela Merkel al maanden op de hoogte zijn geweest van het fraudeschandaal.

Merkel waarschuwt in oktober vorig jaar al dat “het gezondheidssysteem binnen enkele weken zijn grenzen zou kunnen bereiken“. Ze deed dat op basis van verklaringen van de Vereniging van IC-artsen (DIVI). Een week later volgde ook een waarschuwing van minister van Volksgezondheid Jens Spahn.

Bild schrijft nu op basis van verschillende bronnen dat het aantal vrije IC-bedden steeds hoger lag en dat de “alarmerende berichten” bijgevolg overdreven waren. 

Regeringswoordvoerder: “Geen kennis van bedrog”

Midden november treedt de nieuwe wet rond de ziekenhuisfinanciering in werking. Enkel ziekenhuizen waar minder dan 25 procent van de IC-bedden vrij is ontvangen geld.

Al in januari van dit jaar had het Robert Koch Instituut (RKI), contact opgenomen met het ministerie van Volksgezondheid en melding gemaakt dat ze vermoedens hadden “dat sommige ziekenhuizen meer ingenomen IC-bedden rapporteerden dan in werkelijkheid het geval was”.

Het Duitse federale ministerie van Volksgezondheid reageerde dat het RKI “de vrees niet met gegevens of analyses kon onderbouwen”. Ondanks de “concrete informatie” uit de brief van het RKI “waren er geen betrouwbare bevindingen die aantoonden dat het aantal gerapporteerde ingenomen IC-bedden hoger lag dan in werkelijkheid het geval was”.

Volgens het federale ministerie van Volksgezondheid is de minister van Volksgezondheid op de hoogte gebracht van mogelijke tegenstrijdigheden in de rapporten. Een regeringswoordvoerder vertelde aan Bild dat het “geen kennis” had van “bedrog” met de bezettingsgraad op intensieve zorg.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

2 gedachten over “Duitse ziekenhuizen manipuleerden bezettingsgraad op intensieve om meer overheidssteun te krijgen”

  1. Klopt! Mijn moeder heeft een abo op BILD. De krant meldde dit al sinds februari dit jaar. Voor een corona patiënt krijgt men immers méér geld. Zo wordt opgenomen, of sterven, met corona, in plaats van aan wel heel concreet…

Plaats een reactie

Delen