Vluchtelingen aan de Turks-Griekse grens

Uncategorized

EU voert tests uit met “geluidskanon” tegen migranten

Wannes Neukermans

De Europese Unie experimenteert aan de 200 kilometer lange grens tussen Turkije en Griekenland met digitale grensbewaking. In dat pakket, het ‘Digitale Fort Europa’, zit ook een geluidskanon. Met dit toestel, dat evenveel decibels kan produceren als een straalmotor, wil men migranten ontmoedigen zich aan de overstap richting Europa te wagen.

De EU investeerde na de vluchtelingencrisis drie miljard euro in een onderzoek naar hoe de buitengrenzen via technologie versterkt konden worden. Zowel universiteiten als privébedrijven werkten mee aan dat onderzoek. Het geluidskanon is een van de vele projecten die daaruit voortvloeit. Andere innovaties zijn een stalen grensmuur, infraroodcamera’s en verdachte bewegingen opsporen via artificiële intelligentie.

De nieuwe technologie zit momenteel in een testfase. Tegen eind 2021 moeten de kernelementen van de nieuwe grensbewaking officieel opgestart zijn. Deze proefweken zullen dus bepalen of het kanon daar bij hoort.

“Eerder iets voor vogels”

Adelbert Jahnz, woordvoerder voor de Europese Commissie, liet weten dat het gaat om een Grieks project, geen Europees. Nochtans beloofde de Unie vorig jaar opnieuw steun aan Griekenland bij tumult aan de buitengrenzen.

Ook voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) reageerde op Twitter enigszins verbaasd op dit geluidskanon en riep op tot een “beetje menselijkheid.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

3 gedachten over “EU voert tests uit met “geluidskanon” tegen migranten”

Plaats een reactie

Delen