Foto ter illustratie, foto: Shutterstock

Foto ter illustratie, foto: Shutterstock

Uncategorized

Handelsrelatie tussen de VS en China “nog steeds uit balans”

Niels Geerinck

De Verenigde Staten en China voeren al geruime tijd onderhandelingen omtrent de handel tussen beiden. Bij een vorig treffen waren de landen positief. Toch blijkt nu dat de relatie nog altijd niet al te best is. Zo strooit de houding van China ten aanzien van bepaalde mensenrechten nog altijd roet in het eten, volgens de VS. Een rechtstreekse knipoog naar de behandeling van de Oeigoeren in China.

De Amerikaanse handelsgezant Katherine Tai liet zich uit over de gesprekken. Volgens haar is de relatie tussen de twee economische grootmachten nog altijd “uit balans”. Tai sprak zich niet enkel uit op het vlak van een economische onevenwichtigheid maar daarbovenop verwacht ze ook meer openheid van China en wil de VS dat China meer aandacht gaat besteden aan bepaalde maatschappelijke hangijzers. “De Verenigde Staten zijn vastbesloten alles te doen wat in het vermogen ligt om de handelsbetrekkingen tussen de VS en China weer in evenwicht te brengen”, aldus Tai achteraf.

De Chinese viciepremier Lui He had afgelopen week een onderhoud met de Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen. He was achteraf van mening dat de gesprekken tussen met de Amerikaanse collega’s normaal verlopen waren maar dat er nog geen sprake kan zijn van het nemen van concrete stappen. Zo mikken ze op een wijziging van de handelstarieven en willen ze ook andere economische kwesties aan de kaak stellen.

Weinig verandering

De houding van de regering van Joe Biden vertoont weinig verschillen met die van zijn voorganger Donald Trump. Katherine Tai wenst ook het handelspact dat door de vorige regering in januari 2020 werd geschreven, verder uit te bouwen. De Chinese export naar de VS is in stijgende lijn en ook de aankoop van goederen uit de VS vertoont een stijging. Toch zal het nog enige tijd duren vooraleer de handel tussen beiden landen het niveau bereikt waarover de handelsovereenkomsten gesloten.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

Plaats een reactie

Delen