Afrikaanse migranten komen toe in Salerno, Italië - Afbeelding: Shutterstock

Afrikaanse migranten komen toe in Salerno, Italië - Afbeelding: Shutterstock

Uncategorized

Italiaanse kustwacht blokkeert schip van migratie-NGO in Siciliaanse haven

Niels Geerinck

De Italiaanse kustwacht blokkeert sinds vrijdag een schip van de Duitse NGO “Sea-eye” in de haven van Pozzallo. De NGO zou volgens de kustwacht de veiligheidsvoorschriften met de voeten hebben getreden. Het schip deed vooral dienst om grote getalen migranten op de Middellandse Zee op te pikken en vervolgens op het Italiaanse eiland af te zetten.

Volgens de kustwacht is de blokkering sinds zaterdag van kracht. Het schip van de NGO heeft de veiligheidsregels overtreden en er zouden ook tal van technische mankementen aan het schip gevonden zijn. “Een inspectie heeft verschillende onregelmatigheden van technische aard aan het licht gebracht die niet alleen de veiligheid van bemanningsleden in gevaar kunnen brengen, maar ook die van mensen die tijdens “reddingsoperaties” aan boord zijn of kunnen worden gehaald”, zo deelt de Italiaanse autoriteit mee in een persmededeling.

Uiterst onveilig

Volgens de kustwacht gebruikt de NGO het schip op een uiterst onveilige manier. Zo blijkt uit het rapport dat ze meer dan 400 mensen oppikte, terwijl het schip slechts voldoende uitgerust was voor een capaciteit van maximaal 27 mensen, inclusief bemanning. De kustwacht verklaarde daarbij dat wanneer het schip zich in een noodsituatie zou bevinden, de veiligheid en evacuatie van de opvarenden nooit zou kunnen worden gegarandeerd.

Recordaantal

Italië blijft een erg belangrijk toegangspunt tot Europa voor migratiestromen vanuit Noord-Afrika. Sinds januari dit jaar is er een record stijging in vergelijking met voorgaande jaren. Er kwamen zo’n 15.000 migranten aan wal in Italië, dat is drie keer meer dan rond diezelfde tijd in 2020. De Europese Commissie stelde vorige maand nog dat de lidstaten zich “collegiaal” moeten opstellen en dat er een “relocatie” van de migranten tussen lidstaten dient te gebeuren.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

3 gedachten over “Italiaanse kustwacht blokkeert schip van migratie-NGO in Siciliaanse haven”

Plaats een reactie

Delen