Advocaat Joris Van Cauter - Afbeelding: Photonews

Advocaat Joris Van Cauter - Afbeelding: Photonews

Uncategorized

Zaak Reuzegom: beslissing over wrakingsverzoek op 28 juni

Niels Geerinck

Het Antwerpse Hof van Beroep heeft maandag het wrakingsverzoek tegen de voorzitster van de Hasseltse Raadkamer in behandeling genomen. Het verzoek kwam er nadat advocaat Joris Van Cauter sporen van vooringenomenheid zou gevonden hebben bij de voorzitster. De uiteindelijke beslissing wordt op 28 juni genomen.

Normaal zou er op 7 juni meer uitsluitsel moeten zijn geweest in de zaak rond de dood van Sanda Dia. Toen verschenen de 18 leden van de studentenclub Reuzegom voor de Raadkamer in Hasselt. Echter nog voor dat de voorzitster kon nagaan wie er allemaal voor de strafrechter zou moeten verschijnen, diende de advocaat van één van de Reuzegommers Joris Van Cauter een wrakingsverzoek in.

Vooringenomen communicatie

Volgens Van Cauter zijn er sporen van vooringenomenheid in de communicatie van de voorzitster. Volgens hem was er afwijzend gereageerd op zijn verzoek om meer conclusietermijnen te gaan bepalen. Daarnaast voegde ze er volgens Van Cauter aan toe dat de zaak “zal behandeld worden“. Volgens hem ontving alleen hij zo een antwoord. “Niemand anders ontving dat antwoord, dus het was geen algemene mededeling”, zo zegt hij. Tevens vindt hij dat de communicatie naar de andere betrokken advocaten meer “neutraal” was. “Bovendien ontvingen alle andere advocaten een andere brief, die ik dan weer niet kreeg. Ik wil een eerlijk proces waarin mijn cliënt gehoord wordt, en waarin hij behandeld wordt zoals alle anderen.”, zo stelt hij.

Het verzoek van Van Cauter kon op steun rekenen van advocaat Walter Damen. Damen verdedigt een andere betrokken Reuzegommer in de zaak. Ook volgens hem nam de voorzitster duidelijk “een juridisch standpunt in” en zo sprak ze voor haar beurt, zo vindt Damen. “De zaak kan niet verder met deze magistraat. Iedereen wil dat deze zaak verder in behandeling genomen wordt, maar het moet wel juridisch correct zijn.”, aldus Damen.

Vraag om afwijzing

De advocaten van de andere betrokkenen vragen dat het wrakingsverzoek wordt afgewezen. Zo vindt advocaat Kris Luyckx, die twee studenten verdedigt die de doop overleefden, dat de brief die Van Cauter ontving niet wijst op vooringenomenheid.

Daarnaast reageert ook Sven Mary, de advocaat van de familie van Sanda Dia op de feiten. Hij merkt vooral op dat Van Cauter weinig steun geniet van de andere advocaten die de andere Reuzegommers verdedigen. Mary vindt wel dat Van Cauter zijn recht op het aanvragen van een wrakingsverzoek mag benutten, gezien de zwaarwichtigheid van de zaak. “Er zijn een aantal zaken waarover diep nagedacht moet worden en dat gaat het hof ook doen”, zo stelt hij het.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

Plaats een reactie

Delen