Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

Uncategorized

Belgisch geboortecijfer blijft dalen: gemiddeld 1,55 kinderen per vrouw

Simon Segers

Het aantal kinderen dat in België geboren wordt is al 10 jaar in dalende lijn, dat bevestigen nieuwe cijfers. Vrouwen krijgen steeds minder en later kinderen. Ondanks de lage cijfers blijft de Belgische bevolking groeien dankzij migratie.

Sinds midden de jaren 1960 kent het geboortecijfer in België gestaag een achteruitgang. In 1964 werden nog ruim 160.000 kinderen geboren, maar volgens de gegevens van Statbel, het Belgisch statistiekbureau, waren er anno 2020 nog slechts 113.739 geboortes. Dit is een daling met 2,9 procent ten opzichte van 2019. Sinds 2010 is het aantal geboortes ieder jaar gedaald.

Het totale aantal kinderen per vrouw is slechts 1,55 hoewel het met 1,59 iets hoger ligt in Brussel. De hoofdstad kent ook het meeste geboortes waar de moeder een buitenlandse nationaliteit heeft, dit is bij maar liefst 52,2% van de kinderen het geval. In het Vlaams Gewest is dat slechts 22,6% en in het Waals Gewest 17,9%. Vrouwen worden gemiddeld ook ouder wanneer zij een eerste kind krijgen. In 2020 bedraagt de leeftijd van de moeder 29,3 jaar bij haar eerste bevalling, 2 jaar ouder dan in het jaar 2000.

Ondanks een constante daling in het aantal geboortes sinds 2010 is de Belgische bevolking in dezelfde periode met bijna 700.000 mensen toegenomen. Door migratie wordt dus niet alleen een bevolkingsafname vermeden, maar er is zelfs sprake van een nettogroei.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

8 gedachten over “Belgisch geboortecijfer blijft dalen: gemiddeld 1,55 kinderen per vrouw”

  1. Wie denkt dat de geïmporteerde kansenparels onze pensioenen zullen betalen, die droomt.
    Waarom geen pro-gezins politiek zoals in Hongarije (en Rusland) ?
    Of is dat teveel anti-woke ?

  2. De meeste Vlamingen klagen over “muh overbevolking” en dat “we allemaal minder kinderen moeten hebben” maar hebben dan een gigantische pikachu face wanneer ze horen dat een laag geboortecijfers gigantische economische problemen met zich meebrengt op de lange termijn en dat dit probleem hier wordt opgelost door culturen die zich van al die anti-natale nonsense niets aantrekken.

  3. Als ik zo eens kijk naar het aantal linkse Madammen voorzien van duwbakfietsen of sleepfietsen, vaak voorzien van een rood of oranje vlaggetje om op een onverwacht, doch tragisch moment spaghettisaus te voorkomen, pijns ik toch dat het aantal blanke kinderen behoorlijk hoog is…

  4. Je vergeet de groene triggers, de expliciete kledij en de haartooi. Meestal een opvallende soepjurk à la Hyacint Bucket en en in geen jaren bezoek aan kapper gehad. De haartooi beneden zal wel navenant zijn.

Plaats een reactie

Delen