Belgische F-16 rijdt 'spontaan' gebouw in: piloot redt zich met schietstoel

Een F-16 van de Belgische Luchtmacht op de basis van Florennes. Foto: Shutterstock

Uncategorized

Belgische F-16 rijdt ‘spontaan’ gebouw in: piloot redt zich met schietstoel

Kristof Luypaert

Donderdagmiddag zijn na een incident met een Belgische F-16 in Leeuwarden de Belgische piloot en een technisch lid van het Belgische detachement naar het ziekenhuis gebracht. Dat bevestigt het ministerie van Defensie. De straaljager reed tegen een gebouw en kwam terecht in een leeg containerpark. Daarbij vielen twee gewonden, zo maakten de Nederlandse hulpdiensten eerder al bekend. 

Defensie bevestigt dat de piloot, die zijn schietstoel gebruikte om zichzelf in veiligheid te brengen, gewond raakte aan het been. Hij is naar het ziekenhuis overgebracht voor verzorging. Ook een technisch lid van het Belgische detachement is uit voorzorg naar het ziekenhuis gebracht. De families van de slachtoffers zijn onmiddellijk ingelicht, aldus Defensie.

Verder is er volgens het leger enkel materiële schade. Het incident deed zich voor bij het opstarten van de F-16. Volgens het Nederlandse ministerie van Defensie lijkt het erop dat het toestel “uit zichzelf is gaan accelereren”

“De crewchief was op dat moment nog bezig aan het toestel. Dat is vervolgens spontaan een gebouw ingereden. Hier raakte niemand gewond”, klinkt het in een persbericht van het ministerie. Volgens eerdere berichten van de hulpdiensten viel de tweede gewonde in het gebouw. Die informatie is dus bijgesteld.

Ooggetuigen zagen vlam uit het toestel komen

Ooggetuigen zagen een vlam uit het toestel komen, mogelijk van de schietstoel, meldt Omrop Fryslân. De vliegbasis Leeuwarden en de Nederlandse luchtmacht zeggen dat er geen brand of explosie is geweest.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid, een onafhankelijk orgaan dat veiligheidsincidenten in Nederland onderzoekt, ging ter plaatse voor een verkennend onderzoek. Ook een team van de Aviation Safety Investigation Board van het Belgisch leger gaat naar Leeuwarden voor een vliegveiligheidsonderzoek. 

De piloot was in het noorden van Nederland voor een opleiding van zes maanden met deelnemers uit België, Nederland en Noorwegen. De Belgische luchtmacht is er ter plaatse met vijf toestellen, vier cursisten, vier instructeurs en ondersteunend personeel.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

3 gedachten over “Belgische F-16 rijdt ‘spontaan’ gebouw in: piloot redt zich met schietstoel”

  1. De piloot had zich gewoon van pedaal gemist en het gas ingetrapt ipv de rem en per ongeluk zijn koppeling gelost vergetend dat zijn toestel nog in 1e versnelling stond. Vroem, en weg was hij… 😉

Plaats een reactie

Delen