Een Chinese vlag in Kashgar (Xinjiang), China - Foto: Shuttestock

Een Chinese vlag in Kashgar (Xinjiang), China - Foto: Shuttestock

Uncategorized

Frankrijk opent onderzoek naar modeketens voor het “verbergen van misdaden tegen de menselijkheid” in Xinjiang

Niels Geerinck

De Franse autoriteiten zijn een onderzoek gestart naar 4 modeketens. De bedrijven worden verdacht van het verbergen van “misdaden tegen de menselijkheid” in de Chinese regio Xinjiang. In de regio woont een Oeigoerse minderheid.

De aanklagers openen de procedure nadat er internationale beschuldigingen tegen China opdoken en in april een klacht werd ingediend. China zou in de regio de minderheidsbevolking van Oeigoeren onderbrengen in werkkampen. Daar moeten de Oeigoeren dwangarbeid verrichten, aldus een internationaal onderzoek. China ontkent met klem alle beschuldigingen over de Oeigoeren.

4 winkels

Volgens een bron werd het onderzoek ingesteld naar 4 ketens. Het gaat om de modeketens Uniqlo France, Zara, SMCP en Skechers. “Er is een onderzoek geopend door de eenheid misdaden tegen de menselijkheid, binnen het openbaar ministerie voor terrorismebestrijding na het indienen van een klacht”, zo klinkt het.

De eigenaar van de modeketen Zara, Inditex, liet weten dat het de beweringen van de Franse autoriteiten verwerpt. Volgens het bedrijf zijn er al strenge traceerbaarheidscontroles aanwezig. Wel lieten ze weten dat ze volledige medewerking aan het onderzoek zullen verlenen. “Bij Inditex hebben we nultolerantie voor alle vormen van dwangarbeid en hebben we beleid en procedures opgesteld om ervoor te zorgen dat deze praktijk niet plaatsvindt in onze keten”, zo verklaarde het bedrijf.

Ook SMCP zal de volledige medewerking verlenen. Volgens het bedrijf werkt het met toeleveranciers over de hele wereld. Zelf verklaren ze dat er streng toezicht heerst op hun leveranciers en zelf ook controles uitvoeren.

Het Japanse bedrijf Uniqlo verloor in mei al een rechtszaak in beroep. Toen werd er door de Amerikaanse douane een zending in beslag genomen. Dit vanwege vermoedelijke schendingen van het verbod op katoen(producten) afkomstig uit de Xinjiang regio.

Skechers zei geen commentaar te willen geven op eventueel lopende rechtszaken.

De klacht

Begin april dienden twee ngo’s in Frankrijk een klacht in tegen de 4 modeketens. Volgens verschillende onderzoekers worden er meer dan een miljoen Oeigoeren en andere minderheden vastgehouden in arbeidskampen. Volgens bronnen worden ze daar onderworpen aan “ideologische training” en misbruik. Daarnaast verrichten ze laagbetaalde dwangarbeid.

China ontkende eerst dat de kampen bestonden maar heeft sinds enkele maanden gezegd dat het “beroepscentra” zijn. Volgens de Chinese autoriteiten bestrijden ze daar extremisme.

In maart werden er al sancties opgelegd aan Chinese functionarissen. China legde vervolgens ook zelf maatregelen op aan de Verenigde Staten, de Europese Unie, Groot-Brittannië en Canada.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

1 gedachte over “Frankrijk opent onderzoek naar modeketens voor het “verbergen van misdaden tegen de menselijkheid” in Xinjiang”

Plaats een reactie

Delen