Franse vrouw (40) die haar stiefvader (61) nekschot gaf verlaat rechtbank op vrije voeten

Valérie Bacot (40). Foto: Change.org

Uncategorized

Franse vrouw (40) die haar stiefvader (61) nekschot gaf verlaat rechtbank op vrije voeten

Kristof Luypaert

In Frankrijk is Valérie Bacot (40) vrijdag door het hof van assisen veroordeeld tot een gevangenisstraf van vier jaar, waarvan drie jaar met uitstel. Daarmee valt het doek over en opmerkelijk assisenproces. De vrouw is veroordeeld voor de moord op haar echtgenoot en stiefvader Daniel Polette (61). De vrouw, die al een jaar in voorhechtenis doorbracht, verlaat de rechtbank zo op vrije voeten.

De zaak-Bacot veroorzaakte heel wat opschudding in Frankrijk. Na bijna 25 jaar van verkrachtingen, mishandelingen en gedwongen prostitutie, doodde de 40-jarige Valerie Bacot haar voormalige stiefvader, echtgenoot en pooier met een nekschot in 2016.

Zelfs het Openbaar Ministerie, bij monde van Advocaat-generaal Eric Jallet, erkende dat Bacot “duidelijk een slachtoffer” was. Wel betoogde hij dat de vrouw een straf verdiende omdat ze het leven van haar echtgenoot niet had mogen nemen.

Omdat een nieuwe gevangenisstraf de maatschappij niet meer bescherming zou verschaffen, vorderde hij slechts een symbolische celstraf van vijf jaar, waarvan vier met uitstel. Bacot riskeerde levenslang. Aangezien ze al één jaar in voorhechtenis zat kon de vrouw de rechtbank verlaten op vrije voeten.

Het hof van assisen van Saône-et-Loire toonde zich nog milder dan de Openbare Aanklager en sprak uiteindelijk een straf uit van vier jaar cel, waarvan drie met uitstel.

Een petitie die online om haar vrijlating vroeg is door meer dan 720.000 mensen ondertekend.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

3 gedachten over “Franse vrouw (40) die haar stiefvader (61) nekschot gaf verlaat rechtbank op vrije voeten”

  1. Hier had een streepje duiding mooi geweest : de vrouw die door de man, haar toenmalig stiefvader, op haar 14de verkracht werd, besloot hem te doden omdat hij hetzelfde wilde doen met haar dochter…

  2. Helemaal correct wat je zegt … die trauma’s doorstaan was al gruwelijk, maar de gedachte dat je kind hetzelfde lot zou wachten … Ik kan het me niet voorstellen wat dat in haar hoofd deed

Plaats een reactie

Delen