Het Ministerie van Justitie in Londen - Afbeelding: Shutterstock

Het Ministerie van Justitie in Londen - Afbeelding: Shutterstock

Uncategorized

Groot-Brittannië: Aanklagers van de CPS zullen illegale migranten niet langer vervolgen

Niels Geerinck

De aanklagers van de Britse Crown Prosecution Service (CPS) zullen niet langer illegale migranten vervolgen. Dat hebben ze laten weten naar aanleiding van nieuwe wetten die de Britse minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel wil nemen. Volgens de CPS zijn de nieuwe wetten van Patel “te hard” voor de illegale migranten.

De aanklagers van de CPS zijn het er over eens dat de nieuwe wetten van Priti Patel te hard zijn voor illegale migratie. Dat bericht The Times. Ze hebben vervolgens beslist om illegale migranten niet langer te vervolgen. Enkel wanneer een migrant na eerdere uitzetting terug tegen de lamp loopt, zullen ze nog optreden.

“Asielzoekers hebben vaak geen keuze in hoe ze reizen en krijgen te maken met uitbuiting door georganiseerde misdaadgroepen. Wij adviseren daarom dat passagiers van boten en andere voertuigen niet mogen worden vervolgd, tenzij zij recidivisten zijn of eerder zijn uitgezet — en in plaats daarvan moeten worden behandeld via administratieve verwijderingskanalen.”, aldus de mededeling van aanklagers die werken voor de CPS.

Een maat voor niets

De houding van de CPS is een slag in het gezicht voor het beleid dat Priti Patel wil voeren. De wetten van Patel vormen in het Verenigd Koninkrijk ook het laatste uithangbord van de Conservatives. Die kregen veel kritiek over zich heen, omdat ze te laks optreden tegen de steeds toenemende -illegale- migratie. De Britse minister voor Binnenlandse Zaken wil celstraffen tot 4 jaar vorderen voor illegale migranten.

De aanklagers van de CPS willen nu dat beleid de wind in de zeilen ontnemen. Wanneer de CPS weigert illegale migranten te vervolgen, kan er ook geen rechtspraak plaatshebben.

Illegale migratie

Groot-Brittannië wordt het laatste jaar hard getroffen door illegale migratie. De Kanaalmigratie nam dit jaar recordcijfers aan van bijna een verdubbeling van het aantal illegale migranten tegenover vorig jaar. Vaak gebeurt de oversteek via bootjes op het Kanaal of vrachtvervoer vanuit België en Frankijk. Vorige maand nog kwam een schandaal aan het licht waarbij de Britse grenswacht Border Force een “taxi-dienst” verleent aan illegale migranten.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

4 gedachten over “Groot-Brittannië: Aanklagers van de CPS zullen illegale migranten niet langer vervolgen”

Plaats een reactie

Delen