Hongaarse premier Orbán weigert Europese subsidies die afhankelijk zijn van afschaffing holebiwet

Hongaars premier Viktor Orbán. Shutterstock

Uncategorized

Hongaarse premier Orbán weigert Europese subsidies die afhankelijk zijn van afschaffing holebiwet

Anton Schelfaut

Hongarije wil geen geld uit het Europese relancefonds als de Europese Unie de uitkering afhankelijk maakt van de afschaffing van de holebiwet. Zo staat te lezen in een verordening van premier Viktor Orbán die vrijdagavond in het Hongaarse staatblad is verschenen.

Volgens Orbán vertraagt de Europese Commissie de goedkeuring van het Hongaarse relanceplan “op grond van haar politieke afwijzing van de nationale wetgeving ter bescherming van kinderen”. De Hongaarse premier wil enkel een akkoord aanvaarden waarin “de Europese Commissie geen voorwaarden oplegt die niet voor andere lidstaten gelden”.

De gewraakte wet verbiedt minderjarigen de toegang tot content over homoseksualiteit of geslachtsveranderingen. De Europese Commissie opende vorige week een inbreukprocedure tegen Hongarije. Volgens haar is de wet discriminerend en vormt deze een schending van de Europese wetgeving.

De Commissie ontkent evenwel dat er een verband is tussen voornoemd geschil en het uitblijven van groen licht voor het Hongaarse relanceplan. Bij de beoordeling van de nationale plannen toetst de Commissie elf criteria. Deze zitten vervat in de verordening over het Europese relancefonds en slaan onder meer op de klimaat- en digitaliseringsdoelstellingen. Vooralsnog werden de relanceplannen van 18 van de 27 lidstaten goedgekeurd, waaronder dat van België. Voor Hongarije is ongeveer 7,2 miljard euro steun voorzien.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

Plaats een reactie

Delen