Overstroming: situatie in Luik kritiek, dreigt de Maas buiten haar oevers te treden?

Overstroming: situatie in Luik is kritiek. Bron: Twitter

Uncategorized

Overstroming: situatie in Luik kritiek, dreigt de Maas buiten haar oevers te treden?

Kristof Luypaert

In Luik wordt de situatie alsmaar kritieker. Uit beelden die een lokale winkelier, Quentin Le Bussy, op Twitter plaatste blijkt dat het peil van de Maas onrustwekkend blijft stijgen. Volgens de man zou er nog hooguit 1 meter zijn, vooraleer de Maas buiten de oevers zou treden.

De stad ligt er op sommige plaatsen verlaten bij. Zo post iemand anders een foto van het perron aan het treinstation van Luik dat er volledig verlaten bij ligt.

Door hevige regenval blijft het peil van de Maas stijgen en men verwacht donderdagmiddag een stijging van het water in Luik, aldus waarnemend gouverneur Catherine Delcourt en de autoriteiten van de Stad Luik kort vanmiddag.

De situatie in het centrum van Luik zou echter niet zo kritiek moeten zijn als aan de kant van de Vesdre of de Ourthe. In Angleur stroomde vooral de Ourthe over bij het winkelcentrum Belle-Île.

Bewoners verlaten huizen, bedrijven sluiten uit voorzorg

Bewoners raadt men aan om indien mogelijk hun huis te verlaten en hun toevlucht te zoeken in hun familie en vriendschappelijke kring. De sociale diensten van de stad verwelkomen hen ook in de Grivegnée Omnisports Hall, rue Nicolas Spiroux. Als het niet meer mogelijk is om te evacueren, is het raadzaam om naar boven te gaan. Met name de brug van Grosses Battes is afgesloten voor het verkeer.

De waarnemend gouverneur en de Luikse autoriteiten herinneren ook de burgers en handelaars van Coronmeuse, Saint-Léonard, Outremeuse en het stadscentrum om alle voorzorgsmaatregelen te nemen. “Sommige bedrijven in de binnenstad en omstreken hebben al besloten om uit voorzichtigheid te sluiten om hun personeel naar huis te laten gaan. Andere bedrijven die de mogelijkheid hebben, worden uitgenodigd hetzelfde te doen.”

Gezien de noodsituatie als gevolg van ongekende regenval in de provincie Luik, wordt de bevolking verzocht onnodig reizen te vermijden. “De omstandigheden blijven erg moeilijk. Veel wegen zijn afgesloten of onbegaanbaar. Het is daarom noodzakelijk om absolute prioriteit te geven aan de bewegingen van de reddings- en interventiediensten, die nog steeds reddingsoperaties uitvoeren. Ook de bevolking wordt gevraagd om dit te doen. deze donderdag telewerken.”

Marcel Powolny plaatste op You Tube hallucinante beelden gemaakt met een drone.

Bron: You Tube (Marcel Powolny)

Via sociale media duiken overal foto’s op die aantonen dat de schade immens groot en niet te overzien is.

We geven u hieronder een overzicht van foto’s die door sociale media gebruikers geplaatst zijn. (Bron: Twitter)

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

7 gedachten over “Overstroming: situatie in Luik kritiek, dreigt de Maas buiten haar oevers te treden?”

  1. Waar is dat leger dat de burger in tijden van nood moet helpen telt dit enkel voor het buitenland of word hier ook nog iets gedaan en de regering kan door dit weer vrijdag niet communiceren zitten ook zij tot hun nek in het water of moeten ze pollekes gaan schudden en zeggen hoe erg ze het vinden daden gvd uw burger verzuipt al twee dagen

  2. Jef , als ge U niet gedraagt , krijgt ge een boete van 250 frank ! Oei we zijn Europa ! Ik hoop dat aan die Europese verslaving een eind word gemaakt . Burger van wat ? Straks sta je ook op die nieuwe lijst .

  3. Juist Jef , WAAR IS HET LEGER NU ??, Voor Jürgen werdt er onmiddelijk groot allarm geslagen , zelf buitenlandse militairen werden ingezet , en NU er eigen mensen DRINGENDE HULP nodig hebben , zijn er GEEN militairen voor hulp , EEN SCHANDE is het

Plaats een reactie

Delen