Rechtbank geeft milde straffen aan Albanese mensensmokkelaar

Afbeelding illustratief. Shutterstock.

Uncategorized

Rechtbank geeft milde straffen aan Albanese mensensmokkelaar

Kristof Luypaert

Een 27-jarige Albanees is door de Brugse correctionele rechtbank bij verstek veroordeeld tot 40 maanden cel, waarvan een jaar met uitstel, voor zijn rol in een mensensmokkel netwerk. De geldboete van 72.000 euro is deze keer ook voor de helft met uitstel uitgesproken.

De bende zou gegarandeerde transporten uitvoeren, waarbij de Albanese slachtoffers met medeweten van vrachtwagenchauffeurs naar het Verenigd Koninkrijk zijn gebracht. Van januari 2018 tot eind augustus 2019 zouden ze bij zestig operaties minstens 143 mensen gesmokkeld hebben.

Op 29 juli 2020 is een Brit van Kosovaarse origine veroordeeld tot tien jaar cel en ruim een miljoen euro boete. Het kopstuk van de bende had in Gent en Brussel luitenanten die zijn zaakjes regelden. 

Fisnik L. zou dan weer een handlanger geweest zijn van de Brusselse spilfiguur. Volgens het parket bracht hij vluchtelingen onder in safehouses en ronselde hij Italiaanse vrachtwagenchauffeurs. Op zijn gsm vonden de speurders ook ruim 200 foto’s van kandidaten om naar Engeland te vertrekken.

Ondergeschikt stelde de advocate met succes een mildere straf met uitstel voor. De geldboete van 72.000 euro is deze keer ook voor de helft met uitstel uitgesproken.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

9 gedachten over “Rechtbank geeft milde straffen aan Albanese mensensmokkelaar”

  1. Straffen als deze voor “de helft, en met uitstel”.
    Hoe kan men in hemelsnaam tot een beleid/rechtspraak komen dat afschrikwekkend werkt om dergelijk misdaden te stoppen?
    Het geld dat verdiend wordt met mensensmokkel weegt zeker dubbel en dik op tegen de de “strafjes” die deze misdadigers krijgen.
    En dan nog bij “verstek”. Een reden temeer om de volledige straf uit te spreken.

Plaats een reactie

Delen