Schikking tussen Credit Suisse en ex-topbankier Khan rond spionageschandaal

Het Credit Suisse kantoor in Canary Wharf London. (Foto: Shutterstock)

Uncategorized

Schikking tussen Credit Suisse en ex-topbankier Khan rond spionageschandaal

Kristof Luypaert

Credit Suisse Group heeft een akkoord bereikt rond een schikking met de voormalige topbankier Iqbal Khan en privédetectives in verband met een spionageschandaal waardoor de Zwitserse bank in 2019 in opspraak kwam. Dat melden verschillende media.

Het schandaal leidde tot het ontslag van CEO Tidjane Thiam in februari 2020.De schikking omvat onder meer het beëindigen van de strafrechtelijke klachten tussen Khan en de detectives, en van alle andere daaraan gelinkte juridische stappen.

Credit Suisse raakte in 2019 in opspraak vanwege een opdracht om ex-topbankier Iqbal Khan te schaduwen. De bank liet de voormalige topman achtervolgen door privédetectives. Dat gebeurde nadat hij overstapte naar concurrent UBS. De vrees leefde dat Khan bankiers wilde weglokken bij zijn oude werkgever.

De bank bevestigde eind 2019 ook dat een tweede topmedewerker eerder dat jaar onder toezicht is geplaatst. Peter Goerke, destijds lid van de raad van bestuur, is gedurende enkele dagen geschaduwd door een ander bedrijf in opdracht van Credit Suisse. Het mandaat daarvoor is gegeven door een ander lid van de raad van bestuur, Pierre-Olivier Bouee. 

Het contract van Bouee is inmiddels beëindigd. De advocaten die op vraag van Credit Suisse de zaak onderzochten, vonden geen bewijzen dat ex-CEO Thiam, andere leden van de raad van bestuur of leden van het directiecomité op de hoogte waren van de observatie van Goerke tot de media erover schreven. 

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

Plaats een reactie

Delen