Twitter verwijdert tweets over Engelse penaltymissers wegens 'afschuwelijk racistisch taalgebruik'

Bukayo Saka na de gemiste penalty tijdens de finale van UEFA Euro 2020 in het Wembley Stadion in Londen. (Foto: PhotoNews)

Uncategorized

Twitter verwijdert tweets over Engelse penaltymissers wegens ‘afschuwelijk racistisch taalgebruik’

Kristof Luypaert

Microblogdienst Twitter heeft na de EK-finale minstens duizend tweets verwijderd. Het betrof tweets van gebruikers die de zwarte Engelse voetballers Marcus Rashford (23), Jadon Sancho (21) en Bukayo Saka (19) racistisch bejegenden. Dat gebeurde nadat ze zondagavond penalty’s hadden gemist in de strafschoppenserie met Italië in de door Engeland verloren EK-finale.

Naast het verwijderen van berichten is een onbekend aantal gebruikers permanent van het platform verwijderd vanwege “afschuwelijk racistisch taalgebruik”, aldus een woordvoerder van Twitter.

De Engelse politie is een onderzoek begonnen. Er volgde ook een scherpe veroordeling door de Engelse bondscoach Gareth Southgate. “Het is onvergeeflijk dat sommige spelers zo zijn bejegend“, zei de coach tijdens een persconferentie. Ook politici, sporters, leden van het Britse koningshuis en bekende Britten spraken hun steun uit voor de voetballers.

Het Engelse elftal oogstte de afgelopen tijd lof voor zijn stellingname tegen racisme. Een aantal spelers voerde ook campagne voor andere maatschappelijke doelen. “Dit Engelse team verdient het om geprezen te worden als helden, niet om racistisch misbruikt te worden op sociale media. Degenen die verantwoordelijk zijn voor dit afschuwelijke misbruik moeten zich schamen,” zei de Britse premier Boris Johnson op Twitter.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

1 gedachte over “Twitter verwijdert tweets over Engelse penaltymissers wegens ‘afschuwelijk racistisch taalgebruik’”

Plaats een reactie

Delen