Paus Franciscus. Foto Shutterstock

Paus Franciscus. Foto Shutterstock

Uncategorized

Vaticaan vervolgt tien personen wegens financiële misdrijven

Wijnand Meeus

De rechtbank van het Vaticaan heeft vandaag bevolen dat tien personen zullen worden vervolgd omwille van vermoedelijke financiële misdrijven. Het gaat onder meer om verduistering, witwassen van geld, fraude, afpersing en ambtsmisbruik. Onder hen behoort Italiaans kardinaal Angelo Becciu. Die moest omwille van de vermoedelijke feiten vorig jaar al aftreden als hoofd van het Staatssecretariaat van de Heilige Stoel.

Naast Becciu worden ook de voormalige hoofden van de financiële inlichtingendienst van het Vaticaan en twee Italiaanse makelaars aangeklaagd voor de aankoop door het Vaticaan van een pand in een dure wijk in Londen. Bij die aankoop werd Becciu beschuldigd van verduistering en nepotisme. Verschillende mensen verloren hun baan nadat bleek dat er gesjoemeld was bij de aankoop van het gebouw. Ook onder anderen de hoofden van de politie en de financiële autoriteit van het Vaticaan stapten zelf op.

Omwille van het schandaal heeft paus Franciscus het Staatssecretariaat van de Heilige Stoel de toegang ontzegd tot de eigen geldstromen en onder toezicht geplaatst.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wijnand Meeus is een scout in hart en nieren met een grote passie voor recht. Voor PAL NWS volgt hij mee justitie en binnenlandse politiek.

Plaats een reactie

Delen