Afbeelding illustratief. Foto Shutterstock

Afbeelding illustratief. Foto Shutterstock

Uncategorized

Vlaams-Brabant weigert vergunning gascentrale: kernuitstap in het gedrang

Simon Segers

Engie Electrabel had plannen om de gascentrale in Vilvoorde over te nemen, maar de provincie Vlaams-Brabant weigert een vergunning toe te kennen. Dit vormt een probleem voor de kernuitstap in 2025, welke twee tot drie bijkomende, operationele gascentrales vereist.

Vilvoorde wil in de komende jaren sterk zijn CO2-uitstoot afbouwen met als doel in 2025 klimaatneutraal zijn. Ook strengere stikstofnormen werden reeds door Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) opgelegd. De gascentrale zou onvermijdelijk schade toebrengen aan de natuur in de omgeving en deze doelstellingen sterk bemoeilijken. Engie Electrabel wou naast de oude centrale van 255 megawatt ook een grote, nieuwe centrale met een capaciteit van 870 megawatt bouwen. Samen zouden deze ongeveer 29 procent van de bijkomende 3,9 gigawatt aan extra capaciteit, die tegen 2025 nodig is om de kernuitstap mogelijk te maken, kunnen voorzien.

Subsidiemachine

Federaal minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) ontwierp een ambitieuze subsidiemachine om investeerders aan te trekken. “Ik heb het investeringskader in een recordtijd in orde gebracht, nu is het aan de andere overheden om hun deel van de verantwoordelijkheid op te nemen”, aldus de minister. De enige gascentrale die voorlopig een vergunning kreeg is deze van Luminus in Wondelgem. Het gaat om een oude centrale van 390 megawatt, aangevuld met enkele nieuwe gasturbines die goed zijn voor een bijkomende 234 megawatt.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

8 gedachten over “Vlaams-Brabant weigert vergunning gascentrale: kernuitstap in het gedrang”

  1. Dat zal pijn doen in bepaalde kringen maar is een belangrijk signaal tegen de klimaatwaanzin. Wiosten jullie trouwens dat men ons vanaf 1 januari 2022 (inderdaad) wil verbieden nieuwe mazoutketels te plaatsen ? Voorstel van decreet N-VA, Open Vld en CD&V. De Vlaamse Toezichthouder persoonsgegevens en de Raad van State hebben al kritische opmerkingen gemaakt die echter niet de grond van de zaak betreffen (-on-bevoegdheid van Vlaanderen).

  2. Gans ons energiebeleid moet dringend overgenomen worden door mensen die er verstand van hebben, zoals ingenieurs, kernfysici, enz. Heel onze economische toekomst laten afhangen van enkele groene dromers is een gevaarlijke piste. Tinne Van der Straeten studeerde in 2000 af als “Afrikaniste”, misschien kan ze dan ook beter haal talenten ontplooien in Afrika en ons met rust laten.

Plaats een reactie

Delen