Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

Uncategorized

WHO publiceert nieuw rapport over tabak: bezorgdheid over e-sigaretten

Simon Segers

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft dinsdag een nieuwe rapport uitgebracht over haar strijd tegen de “tabakepidemie”. De VN-organisatie besteedt uitgebreid aandacht aan de groeiende populariteit van elektronische sigaretten, waarover zij een negatief advies geven.

Het nieuwe verslag behandelt voor het eerst elektronische sigaretten, ook wel e-sigaretten genoemd. Volgens de WHO is er te weinig overheidsregulering, zodat de tabaksindustrie de promotie van deze producten massaal op jongeren kan richten. Dit door middel van bijvoorbeeld “aanlokkelijke smaken” en “misleidende beweringen”, aldus de gezondheidsorganisatie.

Het ontwikkelende brein

De grootste bekommernis uit zich in de verhoogde kans dat jongeren later ook andere tabaksproducten zullen gebruiken, tot drie keer meer. De WHO beveelt overheden dan ook aan om door middel van reguleringen niet-rokers te ontmoedigen elektronische tabaksproducten te gaan nuttigen. Zij vrezen ook dat roken opnieuw zou kunnen genormaliseerd worden, zoals tot enkele decennia geleden. Op Twitter waarschuwt de organisatie ook voor de gevaren van de stoffen die aanwezig zijn in deze producten. Volgens de WHO zouden deze niet alleen de kans op kankers, cardiovasculaire aandoeningen en longziekten vergroten, maar ook schadelijk kunnen zijn voor het ontwikkelende brein van een kind. De Royal College of Physicians schrijft echter dat elektronische tabaksproducten minimaal 95% minder schadelijk zijn dan klassieke tabaksproducten. Deze aanbevelen is volgens hen belangrijk om de totale schade door tabaksgebruik te beperken.

Michael Bloomberg is een ambassadeur voor de WHO en de voormalige burgemeester van New York. Zijn organisatie, Bloomberg Philanthropies, strijdt mee tegen tabak.“Wereldwijd roken nog meer dan een miljard mensen. Tabaksbedrijven promoten door middel van agressieve strategieën nieuwe producten, terwijl de verkoop van de klassieke sigaretten blijft dalen. Zij pushen zo e-sigaretten en andere producten, en tegelijk lobbyen ze bij overheden om de reguleringen minimaal te houden. Hun doel is simpel: een volgende generatie verslaafd maken aan nicotine”, aldus Bloomberg.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

Plaats een reactie

Delen