(Shutterstock)

(Shutterstock)

Uncategorized

China: “Heb vertrouwen in Chinees klimaatengagement”

Pieter Van Berkel

Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat de wereld “vertrouwen” moet hebben in in de engagementen van China in de strijd tegen de klimaatopwarming. Dat verklaart het ministerie aan het Franse persagentschap AFP.

China is wereldwijd de grootste vervuiler, maar belooft tegen 2030 de uitstoot van broeikasgassen terug te schroeven. Het Chinese planbureau heeft onlangs echter de heropening van kolenmijnen aangekondigd. Daarmee wil China de economische activiteit stimuleren. Het planbureau gaf vorige week groen licht voor de heropening van vijftien mijnen, goed voor jaarlijks ongeveer 44 miljoen ton steenkool. Eerder werd de heropstart van acht andere kolenmijnen goedgekeurd.

“De internationale gemeenschap moet het volste vertrouwen hebben in de uitvoering van China’s klimaatmaatregelen”, aldus het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken. “We zullen trouw onze internationale engagementen uitvoeren.”

Daarmee reageert Peking op de publicatie van het nieuwste rapport van het klimaatpanel van de Verenigde Naties. Volgens dat rapport is de mens “onbetwistbaar” verantwoordelijk voor de klimaatverandering. De enige manier om de schade nog enigszins binnen de perken te houden, is door de uitstoot van broeikasgassen drastisch in te perken, klinkt het verder.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

7 gedachten over “China: “Heb vertrouwen in Chinees klimaatengagement””

  1. En dat terwijl ze samen met india verantwoordelijk zijn voor bijna de helft van de broeikasgassen en er de ene na de andere steenkoolcentrale wordt gebouwd. Maar niet getreurd PVDA zal de Chinese kameraden wel op de vingers tikken.

  2. Maakt niet uit wat China doet, Vlaanderen en de EU gaan de wereld redden met hun klimaatwaanzin en regelneverij.
    De brave hardwerkende/gepensioneerde burger zal zich wel blauw betalen.

  3. De Chinezen weten meer, zoals dikwijls het geval is?
    Hebben ze wetenschappelijke argumenten dat de klimaatangst ongegrond of zwaar overdreven is?
    Als het antwoord ja is, dan spelen ze gewoon een slim/dubbel spel.
    Een tijdje profiteren van Europese subsidie-tsunami, een beetje meedoen pro forma met het VN IPCC circus.
    Om dan binnen 10 jaar de bewijzen op tafel te leggen en af te haken, zonder CO2 reductie.

  4. Zover ik in mijn leven zelf kan zien, zijn er onmiskenbare grote veranderingen waarneembaar.
    Als individu treft ons misschien geen schuld, maar collectief zijn we allemaal verantwoordelijk voor de miserie die al de kop opsteekt.
    We mogen hopen dat degenen die macht hebben, de juiste keuzes gaan maken om ons voor erger te behoeden.

  5. Steenkoolcentrales stoten stofdeeltjes en CO2 uit. Die stofdeeltjes reflecteren de zonnestraling en koelen daarmee de aarde af. De CO2 draagt niet bij aan de verdere opwarming omdat de atmosfeer verzadigd is met CO2. De Chinezen zouden wel eens gelijk kunnen krijgen.

Plaats een reactie

Delen