Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

Uncategorized

Chinezen mogen voortaan drie kinderen krijgen

Simon Segers

Het Nationaal Volkscongres van China heeft vrijdag officieel bevestigd dat Chinezen voortaan drie kinderen mogen krijgen. De regering hoopt met deze maatregel de heersende vergrijzing in te perken en een nakende bevolkingsafname te voorkomen.

In 1979 voerde China de eenkindpolitiek in om economische rampspoed af te wenden. Omwille van de bevolkingsexplosie, met een achterophinkende economie zou de welvaart in het land niet kunnen bijbenen. Deze regel bleek zeer effectief om de bevolkingsgroei in te perken, maar bracht andere problemen met zich mee. Zo ondergingen vele vrouwen een abortus indien zij in verwachting bleken te zijn van een meisje. Dit heeft uiteindelijk de verhouding tussen het aantal mannen en vrouwen uit balans gebracht. Het lage aantal geboortes leidde ook tot een vergrijzing, wat nefast was voor de verdere economische ontwikkeling van China.

Stijgende levensverwachting, lage fertiliteit

De eenkindpolitiek werd in 2015 teruggeschroefd naar twee kinderen en in mei dit jaar werd de regel van maximaal drie kinderen aangekondigd. Deze is nu ook formeel bevestigd door het Volkscongres. China heeft al sinds begin de jaren 1990 een geboortecijfer dat onder de vervangingsgraad ligt. De gelijklopende, stijgende gemiddelde leeftijd zorgt dat het land naar schatting echter tot in 2025 een bevolkingstoename zal kennen. In 2017 lag de gemiddelde fertiliteit van een Chinese vrouw 1,24, ver onder de benodigde 2,1 om afname te voorkomen. Zonder de nieuwe maatregel zou China op termijn een razendsnelle bevolkingsafname kennen, wanneer de stijgende levensverwachting niet langer het lage aantal geboortes kan compenseren.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

4 gedachten over “Chinezen mogen voortaan drie kinderen krijgen”

  1. De nazi’s gebruikten hun vrouwen al als (excuseer mij het woordgebruik) broedmachines, de moslims doen dat ook, nu de Chinezen.
    Iets zegt me dat er iets meer achter zit dan de “vergrijzing”.

  2. Het Chinese communisme moeit zich verschrikkelijk met het doen en laten van de gewone mens, inclusief het aantal kinderen dat je mag hebben. Die graad van bemoeienis wordt alleen maar overtroffen door sommige strekkingen in de islam. De wereld is nog lang niet van die miseries af.

Plaats een reactie

Delen