Uncategorized

Demir sceptisch over houtlevering uit Rusland en Chili voor Vlaamse biomassacentrale

Wannes Neukermans

“Op grote schaal bomen kappen en opstoken onder het mom van ‘hernieuwbare energie’ is te hypocriet voor woorden. Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) twijfelt of de houtstromen voor biomassacentrales de duurzaamheidstoets doorstaat. Demir stelt zich ook al langer vragen over de ’te grote rol van biomassa’ in het Europese Fit For 55-plan.

Het Europees Recht kwalificeert de verbranding van biomassa als hernieuwbare energieproductie. Op dit moment wordt in Vlaanderen geen overheidssteun meer toegekend aan grootschalige biomassa-installaties. Echter, in 2018 (voor het aantreden van Demir) werd de steunperiode voor biomassacentrale Rodenhuize met een periode van vijf jaar verlengd waardoor ze nog steeds kan rekenen op groenestroomcertificaten. Rodenhuize is een biomassacentrale van NV Max Green, een joint venture van Engie en Ackermans – Van Haaren. Rodenhuize verbrandt biomassa (houtpellets) om elektriciteit te verwekken.

Taiga kaal kappen om in achtertuin op te stoken

Het bedrijf gebruikt voor deze verbranding houtstromen uit Siberië, Canada en Chili: samen goed voor zo’n anderhalf miljoen ton hout. Tot voorheen werden deze houtstromen automatisch goedgekeurd. Daar maakt Demir nu een einde aan.

Daarnaast stelt de minister zich de vraag of de houtstromen verzoenbaar zijn met de duurzaamheidscriteria, en of de houtstromen niet beter geschikt zijn om elders op de wereldmarkt als industriële grondstof te dienen. “Als we extra bossen in Vlaanderen beschermen en planten, kunnen we toch moeilijk toestaan zonder pardon de taiga in Rusland kaal kappen om in onze achtertuin op te stoken. Er moeten zekerheden zijn”, klinkt het bij Demir.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

15 gedachten over “Demir sceptisch over houtlevering uit Rusland en Chili voor Vlaamse biomassacentrale”

  1. Dat is toch het meest hypocriete bedrog dat mogelijk is !!! Bomen nemen CO2 op , dus bomen kappen om daarna op te stoken is de stomste en meest bedriegelijke vorm van totale misleiding van de bevolking en de vooropgestelde doelstellingen !!!

  2. een zeer terechte bedenking die al veel langer had moeten gemaakt worden. Als je de vervoerskost alleen al in rekening brengt is dit absoluut geen verdedigbare oplossing. Ik spreek hier uit eigen ervaring !

  3. Beste,wie heeft er in godsnaam ooit zulke beslissingen genomen,en zijn die personen daar nu nog altijd verantwoordelijk voor?(dit zou ik graag eens te weten komen,maar ik denk dat dat een utopie is) W Imbrechts Middelkerke.

Plaats een reactie

Delen