Duizenden aanwezigen op de protesten in 2019 - Afbeelding: Shutterstock

Duizenden aanwezigen op de protesten in 2019 - Afbeelding: Shutterstock

Uncategorized

“Het Verenigd Koninkrijk doet te weinig om mensen die Hong Kong ontvluchten te helpen”

Niels Geerinck

Mensen die de Chinese dictatuur en verdere machtsuitbreiding in Hong Kong willen ontvluchten, worden te weinig opgevangen door het Verenigd Koninkrijk. Dat zegt Julian Chan, directeur van de ‘Hongkongers in Groot-Britanië-groep‘. Hij vindt dat de Britse regering meer actie moet ondernemen.

Volgens Chan kregen de mensen die van Hongkong naar het Verenigd Koninkrijk vluchtte geen gelijke toegang tot huisvesting, onderwijs of jobs. De politiek doet veel te weinig, zo vindt hij.

Verder hekelt hij dat slechts 20% van de visumaanvragen uit de voormalige kolonie worden goedgekeurd. Hij waarschuwde dat heel wat mensen vervolging riskeren door de Chinese autoriteiten. Doordat de verwerking van de visumaanvragen zo lang in beslag neemt, neemt de kans op vervolging ook toe.

Nieuwe wetten en verklikking

Chan vreest dat er een wet in Hongkong komt waardoor de Chinese politie vrij spel heeft. Ze kunnen dan willekeurig mensen stoppen die het land uit willen reizen of te vluchten. “Zo’n wet is op het Chinese vasteland al een realiteit”, zo waarschuwde hij. Heel wat mensen durven ook niet verkondigen dat ze overwegen te vertrekken, uit schrik dat vrienden of familie ze bij de Chinese autoriteiten zal verklikken.

Het Verenigd Koninkrijk zet zich intussen schrap. Naar verwachting wordt augustus piekmaand voor nieuwkomers uit Hongkong. De mensen daar haasten zich om aan de Chinese autoriteiten te ontkomen alvorens deze hun kunnen stoppen.

Chinese inmenging en machtspolitiek

De voormalige kolonie is een zogenaamde “semiautonome Chinese regio” maar komt steeds meer in de greep van Beijing. De prodemocratische protesten in 2019 werden door China met harde hand neergeslagen. Quasi alle politieke oppositie is er al het zwijgen opgelegd en de voornaamste prodemocratische en anti-Chinese protestleiders, vaak studenten, zijn gearresteerd of vluchtte al naar het buitenland.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

2 gedachten over ““Het Verenigd Koninkrijk doet te weinig om mensen die Hong Kong ontvluchten te helpen””

  1. Zie hier.
    Mensen denken verkeerdelijk dat je met rechts beleid naar een politiestaat evolueert.
    De ergste verklikculturen en politiestaten vind je echter bij linkse of communistische landen zoals China, N-Korea… En de Chinezen? Zij leven in een hoogtechnologische open gevangenis. De gedachten zij niet meer vrij… een droom van mensen bij PvdA.
    En als je via communistische of linkse partijen de weg vrij maakt voor de islamitische ontvoogding, krijg je zo fantastische🤐 landen als Iran.
    De Chinese heerschappij en doctrines van sterke gecentraliseerde macht, vindt blijkbaar ook ingang bij onze eigen politici ( recent nog ballonnetjes van ene Lachaert…) Binnenkort koopt menig consument tech- spulletjes met Chinese spy-tech zoals met TUA- technologie. Als Trump voor iets goed was, dan wel dat het niet Huawei, maar ons Europees Nokia gaat zorgen voor 5G in ons land…
    Onze politici moeten zich hoeden voor de Chinezen.

Plaats een reactie

Delen