BRUSSELS, BELGIUM - JUNE 25 : Michael Freilich pictured during the plenary session at Federal Parliament. June 25, 2020 in Brussels, Belgium, 25/06/2020 ( Photo by Christophe Licoppe / Photonews

Binnenland politiek

Open Vld is federaal tegen bescherming Joodse buurt, in tegenstelling tot hun Antwerpse schepen

Wannes Neukermans

De regering De Croo wil op 1 september een einde maken aan de militaire bescherming van onder andere de Joodse buurt in Antwerpen. De Joodse gemeenschap vreest echter voor haar veiligheid. “Volgens het terreurorgaan OCAD ligt het dreigingsniveau voor de Joodse gemeenschap nog steeds op drie”, aldus Claude Marinower, Antwerps Open Vld-schepen en zelf van Joodse afkomst.

“Vorige week werd hier nog een oude man in elkaar geslagen”, zo getuigt een Belgische Jood zegt een Belgische Jood die de buurt van de synagoge in de Van Spangenstraat, vlak achter het centraal station van Antwerpen, in de gaten houdt. “Elke dag worden we hier met antisemitisme geconfronteerd. Jongeren gooien stenen en stukken fruit tegen onze ramen. Het geweld tegen Joden neemt toe.” De Joodse gemeenschap is dus bang voor hun veiligheid nu de bescherming van het leger wegvalt.

Ook N-VA-Kamerlid Michael Freilich is bezorgd over de situatie. Daarnaast kaart hij de spreidstand van Open Vld aan. Die partij stemde namelijk federaal tegen alle resoluties die ter bescherming van de Joden dienden. Ook de vraag om een eenmalig veiligheidsbudget van drie miljoen euro in te schrijven in de begroting stemden ze weg.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

16 gedachten over “Open Vld is federaal tegen bescherming Joodse buurt, in tegenstelling tot hun Antwerpse schepen”

  1. Nu dit eenzijdig beschermen van een bepaalde doelgroep waarom gebeurd dit waarom word elke burger niet beschermd zoals het hoort dit is pure discriminatie ten aanzien van alle andere burgers iedereen heeft recht op een goede bescherming of betalen zij meer belastingen dan andere burgers ?

  2. Ja, niet alleen OVLD, maar heel de rest van de zichzelf verklarende moreel hoogstaande elite, die neerkijkt op de mestkevers, vindt dat het moslimfundalisme het pad is dat we moeten bewandelen. Verbinding nietwaar? Daarvoor moet iedere vooruitstrevende ideologie wijken. Ook bij Groen!

  3. Als de Joodse gemeenschap niet beschermd wordt vallen er vroeg of laat terug doden.
    Voor veel Islamieten zijn Joden immers de meest gehate personen.
    Wil de VLD daar dan voor verantwoordelijk zijn ?
    Ik vind het beschamend.

  4. Hoeveel kost de evacuering van landgenoten en collaborateurs? Hoeveel gaat de opvang en het onderhoud van de laatste groep ons kosten?
    En dan geen 3 miljoen euro veil voor de veiligheid van landgenoten op vaderlandse bodem?
    Vlaamse maat dus duidelijk zien waar hun sympqthie ligt!
    Laat ons hopen dat dit tegen 2024 niet vergeten is…

  5. We moeten niet ver gaan zoeken wie diegenen zijn die de Joodse gemeenschap te A’pen viseert.Probleem is dat de linkse politici wegkijken van het probleem en tegen elke strenge aanpak zijn.Bepamperen is hun motto en hun toekomstig kiesvee behagen.Zij pompen liever geld in straathoekwerkers e.d.De grootste blunder die de politiek maakte op het gebied van politiediensten was de ontbinding van de Rijkswacht.Dit keurkorps patrouilleerde OVERAL en liet zich niet intimideren.De opleiding was navenant.Twee jaar voor een gewone Onderofficier,drie jaar voor een Keuronderofficier en vier jaar/vijf jaar voor de Officieren.Als voormalig militair vind ik het soms bedroevend hoeveel moeite politie agenten soms hebben om iemand in de boeien te slaan.Rijkswachters kregen net als militairen lessen in close combat.Moesten zij nog bestaan en niet aan armen en voeten gebonden door de politiek zoals onze politie nu dan zou IEDEREEN zich veiliger voelen.In Spanje heeft men naast de politie nog de Guardia Civil en met daar moet men ook niet mee sollen!In Frankrijk bestaat de Gendarmerie.Onze gesubsidieerde linkse regimepers schenkt er ook niet veel aandacht aan en spreekt steevast altijd van (hang)jongeren.Dit is een fenomeen dat niet alleen te Antwerpen voorkomt maar in al onze grote steden.Het is trouwens altijd dezelfde bevolkingsgroep die voor problemen zorgt en dit niet enkel in de Joodse buurt.De schietpartijen en handgranaten gelinkt aan de drugmaffia zijn ook een visitekaartje van diezelfde groep.Bekijk maar even het percentage gevangenisklanten en nogmaals zal men tot dezelfde conclusie komen.Wat raar is dat die trouble shooters uit landen komen waar het leger meestal veel in de pap te brokken heeft en ze daar wel een toontje lager zingen.

  6. Waarom een onderscheid maken tussen bescherming van de burger en de joodse gemeenschap. Het lijkt alsof de ene gemeenschap (joodse) waardevoller is dan de andere (niet-joodse)? Waar en wanneer hebben we dat nog gezien?

  7. Als ALLE Belgen gelijk voor de Wet zijn zoals art 10 der Constitutie poneert dient ELK bevolkingssegment
    dezelfde protectie te krijgen. Als de joodse gemeenschap additionele bescherming wil waarom moet gans de gemeenschap dit dan met belastinggeld financieren en financiert de joodse gemeenschap dit dan niet met eigen middelen ?

  8. Omdat het dreiginsniveau veel hoger ligt dan voor de rest van de bevolking. Zo simpel is’t.
    Omdat ze reeds slachtoffer waren van aanslagen, de lastste in het Joods museum. En tal van incidenten.
    Daarom !
    Het is de kerntaak en plicht van een overheid haar burgers te beschermen, en minderheden in het bijzonder. de Joden betalen belastingen zoals iedereen, en hun vragen zelf op te draaien voor hun minimale veiligheid is arrogant en degoutant, en praktisch onmogelijk dergelijke budgetten jaarlijks zelf aan te schaffen .

  9. Hoezo “hoger dreigingsniveau” ?????? In welke buurten ontploffen regelmatig granaten en worden molotov cocktails gegooid in Antwerpen ? Toch in de buurten waar de Goy met zijn Shiksa leeft !

  10. Waarom “minderheden in het bijzonder” , dat is een uiting van “positieve discriminatie” en we Grondwet art 11 verbiedt “discriminatie”, consulteer de Belgische Constitutie ter zake !

  11. Inderdaad want de Grondwet stelt in art 10 “alle Belgen gelijk voor de Wet” en per art 11 verbod op discriminatie” ,dus ook “positieve discriminatie” verkleed als “positieve actie” !

Plaats een reactie

Delen